Η απαραίτητη καινοτομία για την Ελλάδα

Από την ύπαρξή μας ως Ελληνισμός, δεν ήμασταν ποτέ της ποσότητας. Δεν είναι ο φυσικός μας χώρος κι όσοι προσπαθούν να προωθήσουν την ιδέα της ποσότητας απλώς δεν σκέφτονται τις διαστάσεις που έχει μία χώρα σαν την Αμερική, την Κίνα ή την Ρωσία. Γι’ αυτό ο Ελληνισμός ήταν πάντα στον τομέα της ποιότητας, όπου η νοημοσύνη είναι απαραίτητη για να λύσει τεχνικά προβλήματα μ’ έναν πρωτοποριακό τρόπο. Βέβαια μερικοί θα πουν ότι μόλις γίνεται αυτό μετά οι άλλοι αντιγράφουν και έχουν τα μεγαλύτερα έσοδα. Πρώτον ξεχνούν ότι είναι η αλήθεια, και κατά συνέπεια το ξέρουμε, δεύτερο η μίμηση είναι η έκφραση του θαυμασμού. Επιπλέον ο Ελληνισμός ήταν πάντα της προσφοράς για την Ανθρωπότητα, άρα τόσο το καλύτερο αν άλλοι τον αντιγράφουν. Η ουσία είναι το θέμα της καινοτομίας στον τομέα της ποιότητας γιατί έτσι και μόνο έτσι δημιουργείται η διαφορά που κάνει τη διαφορά. Για τον Ελληνισμό, η καινοτομία είναι φυσιολογική και όχι σπάνια. Γιατί το σπάνιο δεν είναι σπάνιο για το σπάνιο. Μόνο που όταν μιλούμε για καινοτομία δεν αναφερόμαστε στις ευρεσιτεχνίες και τις λεγόμενες πατέντες. Η καινοτομία δεν είναι επίδειξη και μόνο. Είναι ικανή να προκαλέσει μία αλλαγή φάσης και τα πράγματα και η θεώρησή τους να είναι εντελώς διαφορετικά μετά την ύπαρξή τους. Στην καινοτομία το μόνο που είναι απαραίτητο είναι η νοημοσύνη. Όλα τα άλλα είναι τεχνικά εξαρτήματα. Έτσι όταν βλέπουμε νέους που λένε ότι δεν υπάρχει μέλλον στην πατρίδα μας, είναι απλώς επειδή δεν σκέφτονται, αλλά εξετάζουν τον κόσμο αποκλειστικά μ’ έναν τρόπο κοινωνικό. Ενώ ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξει μέλλον, είναι να μην υπάρχει νοημοσύνη. Ακόμα κι αν μελετήσουμε τις επιστημονικές ανακαλύψεις, θα δούμε ότι σχεδόν όλες οφείλονται αποκλειστικά στο θέμα της νοημοσύνης που έχει συνδυάσει τη δυναμική της με τη μνήμη της σκέψης. Ο Ελληνισμός δίχως να το έχουν καταλάβει πολλοί από τους δικούς μας είναι, θέλουμε δεν θέλουμε, μία ζώνη καινοτομίας. Μόνο που αυτή δεν είναι του χώρου αλλά του χρόνου. Έτσι αν το συνειδητοποιήσουμε όλοι τότε η ευρηματικότητα και η πολυμηχανία θα μας φανούν φυσιολογικές στο πλαίσιο αυτό της καινοτομίας. Διότι όταν ένας τόσο μικρός λαός είναι ικανός να προσφέρει διαχρονικά τόσα πολλά στην Ανθρωπότητα δεν μπορεί να μην είναι καινοτόμος.

Νίκος Λυγερός

Τα «έξυπνα» κεράσια

Τα έξυπνα κεράσια.

της Χριστίνας Ταχιάου

Πώς μπορεί ένα προϊόν της γης να αποκτήσει προστιθέμενη αξία; Με τη μεταποίησή του και την περαιτέρω αξιοποίησή του, κάτι που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τον καθηγητή Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα. Με την ερευνητική του ομάδα μελέτησε τις ιδιότητες της ποικιλίας του κερασιού «Τραγανά» και τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σήμερα σε αγρότες του νομού Πέλλας.

Από το Εργαστήριο Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει προκύψει μια γκάμα βιολειτουργικών τροφίμων από την περιβαλλοντική βόμβα που λέγεται τυρόγαλο. Κέικ και cookies από ένα προϊόν που οι τυροπαραγωγοί πληρώνουν αδρά για να ξεφορτωθούν με οικολογικό τρόπο, εάν έχουν την ευαισθησία να μη το ξεφορτώνονται στη φύση. Επίσης, έχουν δημιουργηθεί εκχυλίσματα πλούσια σε βιοδραστικά συστατικά (καρδιοπροστατευτικά, αντιοξειδωτικά, κ.λ.π.), από μοναδικά τοπικά αγροτικά προϊόντα όπως φασόλια νομού Σερρών, σταφύλι Τυρνάβου, ελιές.

Σκοπός είναι η δημιουργία καινοτόμων τροφίμων και η προώθηση της ιδέας της τοπικοποίησης της οικονομίας, καθώς με την τάση αυτή αναδεικνύει τη μοναδικότητα των τοπικών προϊόντων κι η προστιθέμενη αξία μένει στις τοπικές οικονομίες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν, η αντιοξειδωτική ικανότητα του χυμού από κεράσια «Τραγανά» είναι 10-15 φορές ισχυρότερη σε σχέση με χυμούς ροδιού και πορτοκαλιού! Η αντιοξειδωτική ικανότητα θεωρείται η πιο σημαντική παράμετρος που καθορίζει την προστιθέμενη αξία ενός φρούτου, όπως το κεράσι. Τι θα μπορούσε να προκύψει από αυτό; Με περαιτέρω έρευνα, βιολειτουργικά προϊόντα με βάση το κεράσι, όπως συμπληρώματα διατροφής, κρέμες προσώπου με σκόνη από φλούδες κερασιού, τρόφιμα εμπλουτισμένα με σκόνη από φλούδες και κουκούτσια κερασιών. Άσε δε που τα κουκούτσια, σύμφωνα με τη μελέτη, μπορούν να μετατραπούν σε αλεύρι με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Η σύγχρονη βιοτεχνολογία των τροφίμων και οι νέες τεχνολογίες και τάσεις, όπως η μοριακή γενετική κι η βιοτεχνολογία, η μοριακή γαστρονομία και τα βιολειτουργικά τρόφιμα, μπορούν να αλλάξουν δραματικά –προς τα πάνω - τα δεδομένα και τις συνθήκες στις τοπικές οικονομίες. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι προϊόντα του είδους αυτού μπορούν να δώσουν έως και 10 φορές υψηλότερη από την τωρινή αξία στα τρόφιμα!

Οι τοπικές κοινωνίες αρχίζουν να οργανώνονται διαφορετικά: τοπικά δίκτυα με συμμετοχή νέων αγροτών, νέοι και με προχωρημένες αντιλήψεις γεωπόνοι, πρωτοπόροι επιχειρηματίες μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Μια στροφή προς την κατεύθυνση που περιγράφεται παραπάνω, μπορεί να φέρει θαύματα. Οικονομικά θαύματα.

http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.themata&id=2406

Δημοφιλή άρθρα

Newsletter

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθαίνετε τα τελευταία νέα

Εισάγετε το email σας:

Οι επισκέπτες μας

Νίκος Λυγερός - Ελληνική καινοτομία.