Η απαραίτητη καινοτομία για την Ελλάδα

Από την ύπαρξή μας ως Ελληνισμός, δεν ήμασταν ποτέ της ποσότητας. Δεν είναι ο φυσικός μας χώρος κι όσοι προσπαθούν να προωθήσουν την ιδέα της ποσότητας απλώς δεν σκέφτονται τις διαστάσεις που έχει μία χώρα σαν την Αμερική, την Κίνα ή την Ρωσία. Γι’ αυτό ο Ελληνισμός ήταν πάντα στον τομέα της ποιότητας, όπου η νοημοσύνη είναι απαραίτητη για να λύσει τεχνικά προβλήματα μ’ έναν πρωτοποριακό τρόπο. Βέβαια μερικοί θα πουν ότι μόλις γίνεται αυτό μετά οι άλλοι αντιγράφουν και έχουν τα μεγαλύτερα έσοδα. Πρώτον ξεχνούν ότι είναι η αλήθεια, και κατά συνέπεια το ξέρουμε, δεύτερο η μίμηση είναι η έκφραση του θαυμασμού. Επιπλέον ο Ελληνισμός ήταν πάντα της προσφοράς για την Ανθρωπότητα, άρα τόσο το καλύτερο αν άλλοι τον αντιγράφουν. Η ουσία είναι το θέμα της καινοτομίας στον τομέα της ποιότητας γιατί έτσι και μόνο έτσι δημιουργείται η διαφορά που κάνει τη διαφορά. Για τον Ελληνισμό, η καινοτομία είναι φυσιολογική και όχι σπάνια. Γιατί το σπάνιο δεν είναι σπάνιο για το σπάνιο. Μόνο που όταν μιλούμε για καινοτομία δεν αναφερόμαστε στις ευρεσιτεχνίες και τις λεγόμενες πατέντες. Η καινοτομία δεν είναι επίδειξη και μόνο. Είναι ικανή να προκαλέσει μία αλλαγή φάσης και τα πράγματα και η θεώρησή τους να είναι εντελώς διαφορετικά μετά την ύπαρξή τους. Στην καινοτομία το μόνο που είναι απαραίτητο είναι η νοημοσύνη. Όλα τα άλλα είναι τεχνικά εξαρτήματα. Έτσι όταν βλέπουμε νέους που λένε ότι δεν υπάρχει μέλλον στην πατρίδα μας, είναι απλώς επειδή δεν σκέφτονται, αλλά εξετάζουν τον κόσμο αποκλειστικά μ’ έναν τρόπο κοινωνικό. Ενώ ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξει μέλλον, είναι να μην υπάρχει νοημοσύνη. Ακόμα κι αν μελετήσουμε τις επιστημονικές ανακαλύψεις, θα δούμε ότι σχεδόν όλες οφείλονται αποκλειστικά στο θέμα της νοημοσύνης που έχει συνδυάσει τη δυναμική της με τη μνήμη της σκέψης. Ο Ελληνισμός δίχως να το έχουν καταλάβει πολλοί από τους δικούς μας είναι, θέλουμε δεν θέλουμε, μία ζώνη καινοτομίας. Μόνο που αυτή δεν είναι του χώρου αλλά του χρόνου. Έτσι αν το συνειδητοποιήσουμε όλοι τότε η ευρηματικότητα και η πολυμηχανία θα μας φανούν φυσιολογικές στο πλαίσιο αυτό της καινοτομίας. Διότι όταν ένας τόσο μικρός λαός είναι ικανός να προσφέρει διαχρονικά τόσα πολλά στην Ανθρωπότητα δεν μπορεί να μην είναι καινοτόμος.

Νίκος Λυγερός

Πέντε «μάχες» για μια θέση στα μνημεία UNESCO

Πέντε μάχες για μια θέση στα μνημεία UNESCO.

Καθώς εξελίσσεται η «μάχη» πέντε περιοχών της Ελλάδας για μια θέση στον κατάλογο με τα προς ένταξη μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ένα «φαβορί» φαίνεται πως βρίσκεται στην τελική ευθεία: το νησάκι της Σπιναλόγκα με τη μεγάλη αρχαιολογική αξία και κυρίως με την ιδιαίτερη ιστορία του συγκεντρώνει τα βλέμματα και αποκτά σοβαρές πιθανότητες για τον πολυπόθητο χαρακτηρισμό του  ως παγκόσμιο μνημείο, αρκεί να υποστηρίξουν άμεσα το αίτημα και τα αρμόδια υπουργεία.

Την ώρα που η Σπιναλόγκα (με τη βοήθεια και του θρυλικού βιβλίου της Βικτόριας Χίσλοπ «Το Νησί» που την έφερε ξανά στη δημοσιότητα) βλέπει ένταξη στον ορίζοντα, η Κνωσσός -που παραδόξως δεν έχει ενταχθεί ακόμη στον κατάλογο- είδε να υψώνεται απαγορευτικός τοίχος λόγω... αυθαίρετης δόμησης και οι υπεύθυνοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν πλεύση, ετοιμάζοντας εκ νέου τον φάκελο ένταξης. Αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση των φακέλων κάνουν και άλλες τρεις περιοχές, οι Φίλιπποι Καβάλας, η Νικόπολη Πρέβεζας και το Μεσολόγγι.

Σπιναλόγκα

«Η Σπιναλόγκα είναι σημαντικό μνημείο που έχει μεγάλη ιστορία, πέρα από το μεγάλο κεφάλαιο του λεπροκομείου, δεδομένου ότι υπήρξε ενετικό φρούριο» λέει στην «Espresso» ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Λασιθίου Δημήτρης Κουνενάκης. Μάλιστα, εξηγεί ότι ο δήμος Αγίου Νικολάου έχει ήδη καταθέσει το αίτημα για να είναι η Σπιναλόγκα στα προς ένταξη μνημεία του διεθνούς οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. «Στο πλαίσιο αυτό, ομάδα από το Τεχνικό Επιμελητήριο και τη Νομαρχία Λασιθίου έκανε μελέτη για να προταθεί το μνημείο στα προς ένταξη μνημεία της UNESCO. Η μελέτη αυτή αρχικά πήγε στο υπουργείο Πολιτισμού. Κατόπιν συγκροτήθηκε επιτροπή από διάφορα υπουργεία, η οποία εξέτασε το αίτημα και ομόφωνα πλέον κατέθεσε πρόταση στην UNESCO για να μπει στα προς ένταξη μνημεία. Το ελληνικό κράτος και τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει τώρα να στηρίξουν δυναμικά το αίτημα της ένταξης. Η ένταξη θα προσδώσει στη Σπιναλόγκα ένα σημαντικό παγκόσμιο κύρος το οποίο θα προσελκύσει ακόμα περισσότερο κόσμο και θα προβάλλει την Ελλάδα και την κληρονομιά της».

Το νησάκι βρίσκεται απέναντι από την Ελούντα, έχει έκταση 85 στρέμματα και η ιστορία του ως τόπος εξορίας λεπρών εξακολουθεί να προκαλεί παγκόσμιο δέος. Εχει υπάρξει άριστο ενετικό οχυρό από κατασκευαστική και αρχιτεκτονική άποψη, καστροπολιτεία και επί κατοχής κρίκος επικοινωνίας με το Κάιρο.

Μετά την Κνωσό, νέος φάκελος «Μινωικός Πολιτισμός»

Ο μοναδικός στον κόσμο αρχαιολογικός τόπος της Κνωσού με το μινωικό ανάκτορο έχει ακόμη πολύ δρόμο να διαβεί ώσπου να φτάσει στην τελική ευθεία. Εξαιτίας προβλημάτων δόμησης που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του ανακτόρου, οι αρμόδιοι φορείς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την αρχική ιδέα του φακέλου που περιλαμβάνει μόνο το μινωικό ανάκτορο και συντάσσουν τώρα με εντατικούς ρυθμούς νέο φάκελο με τίτλο «Μινωικός Πολιτισμός». Σε αυτόν θα περιλαμβάνονται τα σημαντικότερα μνημεία του μινωικού πολιτισμού που εντοπίζονται στον νομό Ηρακλείου, δηλαδή η η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και ο αρχαιολογικός χώρος των Μαλίων.

Μιλώντας στην «Espresso» η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη-Ανυφαντάκη επισήμανε ότι «ο μινωικός πολιτισμός είναι σίγουρα μια από τις ουσιαστικότερες πολιτιστικές κληρονομιές σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο» και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι η επιτυχία μιας τέτοιας προσπάθειας θα είναι ό,τι καλύτερο για το πολιτισμικό απόθεμα και της Κρήτης αλλά και γενικότερα της πατρίδας μας. Είναι απαραίτητο ο μινωικός πολιτισμός να υποστηριχτεί από όλα τα συναρμόδια υπουργεία, ούτως ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να έχει όχι μόνο προβολή, αλλά και έργα υποδομής που τόσο πολύ τα έχει ανάγκη».

Δέκα χρόνια προετοιμασίας για τους Φιλίππους Καβάλας

Μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να συμπεριληφθεί ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων Καβάλας στα προς ένταξη μνημεία της UNESCO δίνουν οι αρμόδιοι φορείς της μακεδονίτικης πόλης. Μιλώντας στην «Espresso» ο αντιδήμαρχος Γεωργίας και Κοινοτήτων Καβάλας Θεόδωρος Παπαδόπουλος, φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την υποψηφιότητα των Φιλίππων από την πλευρά της Ελλάδας: «Η διαδικασία ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια. Υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να ρυθμίσουμε και ο φάκελος που πρέπει να παραδώσουμε είναι σχεδόν έτοιμος. Κάναμε το διαχειριστικό πλάνο, το οποίο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κλείσει ο φάκελος, έγιναν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις και οι αναγκαίες οριοθετήσεις των οικισμών και του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος να σημειωθεί ότι είναι παρθένος, βρίσκεται δηλαδή αρκετά μακριά από την οικιστική ζώνη. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι η ιστορία των Φιλίππων (που πήρε το όνομά της από τον Φίλιππο Β', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου) ξεκινάει από τα Ελληνιστικά χρόνια και ακόμα πιο νωρίς: «Το μεγάλο ατού είναι ότι συμπεριλαμβάνει και θρησκευτικά μνημεία μέσα ενώ εκεί βαφτίστηκε η Αγία Λυδία, η πρώτη Ευρωπαία χριστιανή, από τον Απόστολο Παύλο».

Αισιοδοξία για τη Νικόπολη

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η προσπάθεια για ένταξη της Νικόπολης στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαΐλη: «Γίνεται μια προσπάθεια και για τον λόγο αυτό ετοιμάσαμε ένα φάκελο ευελπιστώντας ότι θα τα πάμε καλά. Η αρχαία Νικόπολη (πόλη της νίκης) έχει χτιστεί κατ' εντολή του πρώτου αυτοκράτορα της Ρώμης, Αύγουστου Οκταβιανού, για να τιμήσει τους θεούς Ποσειδώνα και Αρη για τη νίκη που του έδωσαν κατά του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη μεγάλη Ναυμαχία του Ακτίου, το 31 π.Χ.».

Η ιερή πόλη του Μεσολογγίου μεταξύ των υποψηφίων

Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε διεθνές επιστημονικό συνέδριο ως πρώτο βήμα για την προετοιμασία ένταξης της ιερής πόλης του Μεσολογγίου στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Διοργανωτές ήταν ο δήμος και ο όμιλος για την UNESCO νομού Πειραιώς και Νήσων, υπό την αιγίδα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Ομίλων - Συλλόγων & Κέντρων UNESCO. Οπως είπε ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσούλης, «γίνεται μια προσπάθεια για ένταξη της ιερής πόλης του Μεσολογγίου στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Αυτό το πρώτο βήμα περιλάμβανε διεθνές επιστημονικό συνέδριο με εισηγήσεις από αρχαιολόγους, ιστορικούς, περιβαλλοντολόγους και με συμμετοχή αρκετών ανθρώπων εκτός Ελλάδας που θα είναι συμπαραστάτες στην προσπάθειά μας. Είναι ένα μικρό βήμα σε μια μεγάλη προσπάθεια ανάδειξης και προστασίας αυτού του τόπου, τόσο στο επίπεδο των μνημείων όσο και στο επίπεδο των συμβολικών αξιών που εκπέμπει αλλά και του ίδιου του φυσικού της περιβάλλοντος».

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Δημοφιλή άρθρα

Newsletter

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθαίνετε τα τελευταία νέα

Εισάγετε το email σας:

Οι επισκέπτες μας

Νίκος Λυγερός - Ελληνική καινοτομία.