Η απαραίτητη καινοτομία για την Ελλάδα

Από την ύπαρξή μας ως Ελληνισμός, δεν ήμασταν ποτέ της ποσότητας. Δεν είναι ο φυσικός μας χώρος κι όσοι προσπαθούν να προωθήσουν την ιδέα της ποσότητας απλώς δεν σκέφτονται τις διαστάσεις που έχει μία χώρα σαν την Αμερική, την Κίνα ή την Ρωσία. Γι’ αυτό ο Ελληνισμός ήταν πάντα στον τομέα της ποιότητας, όπου η νοημοσύνη είναι απαραίτητη για να λύσει τεχνικά προβλήματα μ’ έναν πρωτοποριακό τρόπο. Βέβαια μερικοί θα πουν ότι μόλις γίνεται αυτό μετά οι άλλοι αντιγράφουν και έχουν τα μεγαλύτερα έσοδα. Πρώτον ξεχνούν ότι είναι η αλήθεια, και κατά συνέπεια το ξέρουμε, δεύτερο η μίμηση είναι η έκφραση του θαυμασμού. Επιπλέον ο Ελληνισμός ήταν πάντα της προσφοράς για την Ανθρωπότητα, άρα τόσο το καλύτερο αν άλλοι τον αντιγράφουν. Η ουσία είναι το θέμα της καινοτομίας στον τομέα της ποιότητας γιατί έτσι και μόνο έτσι δημιουργείται η διαφορά που κάνει τη διαφορά. Για τον Ελληνισμό, η καινοτομία είναι φυσιολογική και όχι σπάνια. Γιατί το σπάνιο δεν είναι σπάνιο για το σπάνιο. Μόνο που όταν μιλούμε για καινοτομία δεν αναφερόμαστε στις ευρεσιτεχνίες και τις λεγόμενες πατέντες. Η καινοτομία δεν είναι επίδειξη και μόνο. Είναι ικανή να προκαλέσει μία αλλαγή φάσης και τα πράγματα και η θεώρησή τους να είναι εντελώς διαφορετικά μετά την ύπαρξή τους. Στην καινοτομία το μόνο που είναι απαραίτητο είναι η νοημοσύνη. Όλα τα άλλα είναι τεχνικά εξαρτήματα. Έτσι όταν βλέπουμε νέους που λένε ότι δεν υπάρχει μέλλον στην πατρίδα μας, είναι απλώς επειδή δεν σκέφτονται, αλλά εξετάζουν τον κόσμο αποκλειστικά μ’ έναν τρόπο κοινωνικό. Ενώ ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξει μέλλον, είναι να μην υπάρχει νοημοσύνη. Ακόμα κι αν μελετήσουμε τις επιστημονικές ανακαλύψεις, θα δούμε ότι σχεδόν όλες οφείλονται αποκλειστικά στο θέμα της νοημοσύνης που έχει συνδυάσει τη δυναμική της με τη μνήμη της σκέψης. Ο Ελληνισμός δίχως να το έχουν καταλάβει πολλοί από τους δικούς μας είναι, θέλουμε δεν θέλουμε, μία ζώνη καινοτομίας. Μόνο που αυτή δεν είναι του χώρου αλλά του χρόνου. Έτσι αν το συνειδητοποιήσουμε όλοι τότε η ευρηματικότητα και η πολυμηχανία θα μας φανούν φυσιολογικές στο πλαίσιο αυτό της καινοτομίας. Διότι όταν ένας τόσο μικρός λαός είναι ικανός να προσφέρει διαχρονικά τόσα πολλά στην Ανθρωπότητα δεν μπορεί να μην είναι καινοτόμος.

Νίκος Λυγερός

Διδασκαλία του σκακιού στο Δημοτικό Σχολείο

ΣΚΑΚΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
------
ΠΕΡΙΦ. Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ

Ταχ. Δ/νση: Εθνικής Αντίστασης 20
Τ.Κ. – Πόλη: 651 10 – Καβάλα
Ιστοσελίδα: http://dipe.kav.sch.gr
e-mail: mail[at]dipe.kav.sch.gr
Πληροφορίες: Δαλπαναγιώτη Δήμητρα
Τηλέφωνο: 2510291522
Fax: 2510291504

Καβάλα, 10/06/2014
Α.Π. : Φ.23.1/6148
Προς: Δημοτικά Σχολεία της ΔΠΕ Καβάλας


Θέμα: «Διδασκαλία του σκακιού στο Δημοτικό Σχολείο»
Σχετ.: Το με αριθ. 63859/Γ1/25-04-2014 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Δ/νση Σπουδών Π.Ε. – Τμήμα Α' με θέμα «Ένταξη του σκακιού στο υποχρεωτικό πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου»

Σε εφαρμογή του ανωτέρω σχετικού εγγράφου, και για τον καλύτερο προγραμματισμό της ένταξης του σκακιού στο υποχρεωτικό πρόγραμμα των Δημοτικών Σχολείων περιοχής αρμοδιότητας της Π.Ε. Καβάλας για το νέο σχολικό έτος, παρακαλούμε να συμπληρώσετε και να μας αποστείλετε ηλεκτρονικά τον επισυναπτόμενο πίνακα έως την Παρασκευή 20-06-2014. Στον πίνακα αυτό θα συμπεριληφθούν οι εκπαιδευτικοί της Σχολικής σας Μονάδας που πληρούν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν να διδάξουν τη δημιουργική-παιδαγωγική αυτή δραστηριότητα το σχολικό έτος 2014-15.
Τέλος, σε περίπτωση αρνητικής απάντησης να μας γνωρίσετε σχετικά.

Ο Δ/ντής Π.Ε. Καβάλας
Κουράκος Γεώργιος

Σκάκι στο Δημοτικό Σχολείο.xls

Δημοφιλή άρθρα

Newsletter

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθαίνετε τα τελευταία νέα

Εισάγετε το email σας:

Οι επισκέπτες μας

Νίκος Λυγερός - Ελληνική καινοτομία.