Η απαραίτητη καινοτομία για την Ελλάδα

Από την ύπαρξή μας ως Ελληνισμός, δεν ήμασταν ποτέ της ποσότητας. Δεν είναι ο φυσικός μας χώρος κι όσοι προσπαθούν να προωθήσουν την ιδέα της ποσότητας απλώς δεν σκέφτονται τις διαστάσεις που έχει μία χώρα σαν την Αμερική, την Κίνα ή την Ρωσία. Γι’ αυτό ο Ελληνισμός ήταν πάντα στον τομέα της ποιότητας, όπου η νοημοσύνη είναι απαραίτητη για να λύσει τεχνικά προβλήματα μ’ έναν πρωτοποριακό τρόπο. Βέβαια μερικοί θα πουν ότι μόλις γίνεται αυτό μετά οι άλλοι αντιγράφουν και έχουν τα μεγαλύτερα έσοδα. Πρώτον ξεχνούν ότι είναι η αλήθεια, και κατά συνέπεια το ξέρουμε, δεύτερο η μίμηση είναι η έκφραση του θαυμασμού. Επιπλέον ο Ελληνισμός ήταν πάντα της προσφοράς για την Ανθρωπότητα, άρα τόσο το καλύτερο αν άλλοι τον αντιγράφουν. Η ουσία είναι το θέμα της καινοτομίας στον τομέα της ποιότητας γιατί έτσι και μόνο έτσι δημιουργείται η διαφορά που κάνει τη διαφορά. Για τον Ελληνισμό, η καινοτομία είναι φυσιολογική και όχι σπάνια. Γιατί το σπάνιο δεν είναι σπάνιο για το σπάνιο. Μόνο που όταν μιλούμε για καινοτομία δεν αναφερόμαστε στις ευρεσιτεχνίες και τις λεγόμενες πατέντες. Η καινοτομία δεν είναι επίδειξη και μόνο. Είναι ικανή να προκαλέσει μία αλλαγή φάσης και τα πράγματα και η θεώρησή τους να είναι εντελώς διαφορετικά μετά την ύπαρξή τους. Στην καινοτομία το μόνο που είναι απαραίτητο είναι η νοημοσύνη. Όλα τα άλλα είναι τεχνικά εξαρτήματα. Έτσι όταν βλέπουμε νέους που λένε ότι δεν υπάρχει μέλλον στην πατρίδα μας, είναι απλώς επειδή δεν σκέφτονται, αλλά εξετάζουν τον κόσμο αποκλειστικά μ’ έναν τρόπο κοινωνικό. Ενώ ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξει μέλλον, είναι να μην υπάρχει νοημοσύνη. Ακόμα κι αν μελετήσουμε τις επιστημονικές ανακαλύψεις, θα δούμε ότι σχεδόν όλες οφείλονται αποκλειστικά στο θέμα της νοημοσύνης που έχει συνδυάσει τη δυναμική της με τη μνήμη της σκέψης. Ο Ελληνισμός δίχως να το έχουν καταλάβει πολλοί από τους δικούς μας είναι, θέλουμε δεν θέλουμε, μία ζώνη καινοτομίας. Μόνο που αυτή δεν είναι του χώρου αλλά του χρόνου. Έτσι αν το συνειδητοποιήσουμε όλοι τότε η ευρηματικότητα και η πολυμηχανία θα μας φανούν φυσιολογικές στο πλαίσιο αυτό της καινοτομίας. Διότι όταν ένας τόσο μικρός λαός είναι ικανός να προσφέρει διαχρονικά τόσα πολλά στην Ανθρωπότητα δεν μπορεί να μην είναι καινοτόμος.

Νίκος Λυγερός

Europa Nostra Awards 2016: Διάκριση για δύο ελληνικά μνημεία

Europa Nostra Awards 2016 - Διάκριση για δύο ελληνικά μνημεία.

Δύο ελληνικά μνημεία ήταν ανάμεσα στους νικητές των βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς Europa Nostra Awards για το 2016, την κορυφαία πολιτιστική διάκριση στην Ευρώπη.

Πρόκειται για τη Βυζαντινή Εκκλησία του Αγίου Πέτρου στην Καστανιά Μάνης και τον παραδοσιακό Νερόμυλο στον Άγιο Γερμανό στις Πρέσπες.

Οι 28 επιτυχόντες από 16 χώρες αναγνωρίστηκαν για τις επιδόσεις τους στον τομέα της συντήρησης, της έρευνας, των αποκλειστικών υπηρεσιών και της εκπαίδευσης και ενημέρωσης.Τα βραβεία αποδόθηκαν βάσει αξιολόγησης από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή, η οποία είχε να εξετάσει 187 φακέλους συμμετοχών που υποβλήθηκαν από οργανισμούς και ιδιώτες από 36 χώρες της Ευρώπης. Πολίτες από όλα τα μέρη του κόσμου μπορούν πλέον να ψηφίζουν διαδικτυακά για το Βραβείο Public Choice.

Τα πρότζεκτ που επέλεξε η κριτική επιτροπή διακρίνονται για τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συμμετοχή στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλη την Ευρώπη.

Οι νικητές των European Heritage Awards 2016 θα τιμηθούν σε τελετή που θα συνδιοργανώσουν οι Tibor Navracsics, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εκπαίδευσης, τον Πολιτισμό, τους Νέους και τον Αθλητισμό και ο γνωστός τραγουδιστής της όπερας και πρόεδρος της Europa Nostra Plácido Domingo, στις 24 Μαϊου στο ιστορικό Zarzuela Theatre στη Μαδρίτη.

Στην τελετή θα παραστούν 1.000 καλεσμένοι ενώ θα ανακοινωθούν και οι 7 Grand Prix επιτυχόντες, καθένας από τους οποίους θα λάβει 10.000 ευρώ, και ο νικητής του Public Choice Award.

 

2016 AWARD WINNERS

Kατηγορία Συντήρηση

-Μετατροπή του ζυθοποιείου De Hoorn σε κόμβο δημιουργίας | Leuven, Βέλγιο

-Βυζαντινή Εκκλησία του Αγίου Πέτρου στην Καστανιά | Μάνη, Ελλάδα

Βυζαντινή Εκκλησία του Αγίου Πέτρου στην Καστανιά Μάνη Ελλάδα.

-Παραδοσιακός Νερόμυλος στον Άγιο Γερμανό | Πρέσπες, Ελλάδα

Παραδοσιακός Νερόμυλος στον Άγιο Γερμανό Πρέσπες Ελλάδα.

-Το Γαλλικό Νοσοκομείο στο Faskrudsfjordur | Ισλανδία

-Λουτρά του Διοκλητιανού: πισίνα εξωτερικού χωρου | Ρώμη, Ιταλία

-Μουσείο Oud Amelisweerd στο Bunnik | Ουτρέχτη, Ολλανδία

-Φρούριο Kijkuit στο Kortenhoef | Βόρεια Ολλανδία, Ολλανδία

-Cathedral and Diocesan Museum | Santarém, Πορτογαλία

-The King's Little Pathway | φαράγγι El Chorro, Μάλαγα, Ισπανία

-6 εκκλησίες στην Lorca | Murcia, Ισπανία

-Knockando Woolmill στο Aberlour | Moray, Ην. Βασίλειο

-Wimpole Hall’s Gothic Tower στο Wimpole |Cambridgeshire, Ην. Βασίλειο

 

Κατηγορία έρευνας

-Συντήρηση υποβρύχιων αρχαιολογικών χώρων, Ευρωπαϊκό πρότζεκτ στην Κοπεγχάγη, Δανία

-'Granaries of Memory’, Bra, Ιταλία-Ψηφιοποίηση της συλλογής του Naturalis Biodiversity Center στο Leiden, Ολλανδία

-Έρευνα συντήρησης του χωριού Gostuša στην περιοχή Pirot, Σερβία

-Πρότζεκτ Prehistoric Picture Pitoti – ψηφιακή τέχνη στο βράχο, Κέιμπριτζ, Ην. Βασίλειο

 

Κατηγορία Αποκλειστικών Υπηρεσιών

Employees and Activists of the National Museum of Bosnia and Herzegovina in Sarajevo, BiH

Mrs. Giulia Maria Crespi, Milan, ITALY

Friends of the Storfjord, Sunnmøre, NORWAY

 

Κατηγορία Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης'

The Great War through the eyes of a child’, Roeselare, BELGIUM

‘Star in School’, Karlovac, CROATIA'

Adopt a Monument’, Tampere, FINLAND

Preserving and promoting dance heritage, Berlin,

GERMANY‘The Little Museum of Dublin’, Dublin, IRELAND

Cultural Heritage Education Programme: “Apprendisti Ciceroni”, Milan, ITALY

Sustainable Development of Mourela Plateau, Peneda-Gerês National Park, PORTUGAL‘

Heritage Schools’, Bristol, UNITED KINGDOM Κατηγορία Αποκλειστικών Υπηρεσιών National Historical and Cultural Museum-Reserve "Niasvizh", Niasvizh, BELARUS

 

http://www.protothema.gr/

Δημοφιλή άρθρα

Newsletter

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθαίνετε τα τελευταία νέα

Εισάγετε το email σας:

Οι επισκέπτες μας

Νίκος Λυγερός - Ελληνική καινοτομία.