Η απαραίτητη καινοτομία για την Ελλάδα

Από την ύπαρξή μας ως Ελληνισμός, δεν ήμασταν ποτέ της ποσότητας. Δεν είναι ο φυσικός μας χώρος κι όσοι προσπαθούν να προωθήσουν την ιδέα της ποσότητας απλώς δεν σκέφτονται τις διαστάσεις που έχει μία χώρα σαν την Αμερική, την Κίνα ή την Ρωσία. Γι’ αυτό ο Ελληνισμός ήταν πάντα στον τομέα της ποιότητας, όπου η νοημοσύνη είναι απαραίτητη για να λύσει τεχνικά προβλήματα μ’ έναν πρωτοποριακό τρόπο. Βέβαια μερικοί θα πουν ότι μόλις γίνεται αυτό μετά οι άλλοι αντιγράφουν και έχουν τα μεγαλύτερα έσοδα. Πρώτον ξεχνούν ότι είναι η αλήθεια, και κατά συνέπεια το ξέρουμε, δεύτερο η μίμηση είναι η έκφραση του θαυμασμού. Επιπλέον ο Ελληνισμός ήταν πάντα της προσφοράς για την Ανθρωπότητα, άρα τόσο το καλύτερο αν άλλοι τον αντιγράφουν. Η ουσία είναι το θέμα της καινοτομίας στον τομέα της ποιότητας γιατί έτσι και μόνο έτσι δημιουργείται η διαφορά που κάνει τη διαφορά. Για τον Ελληνισμό, η καινοτομία είναι φυσιολογική και όχι σπάνια. Γιατί το σπάνιο δεν είναι σπάνιο για το σπάνιο. Μόνο που όταν μιλούμε για καινοτομία δεν αναφερόμαστε στις ευρεσιτεχνίες και τις λεγόμενες πατέντες. Η καινοτομία δεν είναι επίδειξη και μόνο. Είναι ικανή να προκαλέσει μία αλλαγή φάσης και τα πράγματα και η θεώρησή τους να είναι εντελώς διαφορετικά μετά την ύπαρξή τους. Στην καινοτομία το μόνο που είναι απαραίτητο είναι η νοημοσύνη. Όλα τα άλλα είναι τεχνικά εξαρτήματα. Έτσι όταν βλέπουμε νέους που λένε ότι δεν υπάρχει μέλλον στην πατρίδα μας, είναι απλώς επειδή δεν σκέφτονται, αλλά εξετάζουν τον κόσμο αποκλειστικά μ’ έναν τρόπο κοινωνικό. Ενώ ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξει μέλλον, είναι να μην υπάρχει νοημοσύνη. Ακόμα κι αν μελετήσουμε τις επιστημονικές ανακαλύψεις, θα δούμε ότι σχεδόν όλες οφείλονται αποκλειστικά στο θέμα της νοημοσύνης που έχει συνδυάσει τη δυναμική της με τη μνήμη της σκέψης. Ο Ελληνισμός δίχως να το έχουν καταλάβει πολλοί από τους δικούς μας είναι, θέλουμε δεν θέλουμε, μία ζώνη καινοτομίας. Μόνο που αυτή δεν είναι του χώρου αλλά του χρόνου. Έτσι αν το συνειδητοποιήσουμε όλοι τότε η ευρηματικότητα και η πολυμηχανία θα μας φανούν φυσιολογικές στο πλαίσιο αυτό της καινοτομίας. Διότι όταν ένας τόσο μικρός λαός είναι ικανός να προσφέρει διαχρονικά τόσα πολλά στην Ανθρωπότητα δεν μπορεί να μην είναι καινοτόμος.

Νίκος Λυγερός

Δείτε το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησαν επιστήμονες του ΤΕΙ Κρήτης! (βίντεο και φωτο)

Δείτε το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησαν επιστήμονες του ΤΕΙ Κρήτης.

Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα, της δημιουργίας!

Ένα υποβρύχιο ρομπότ, που βασίζεται στους µηχανισµούς κίνησης θαλάσσιων οργανισµών όπως τα µαχαιρόψαρα, οι σουπιές και τα σελάχια, κατασκεύασε ομάδα επιστημόνων του Εργαστηρίου Συστημάτων Ελέγχου και Ρομποτικής ΤΕΙ Κρήτης! Μάλιστα ήδη η ομάδα έχει βραβευτεί σε παγκόσμιους διαγωνισμούς! Το ρομποτικό όχημα είναι εξοπλισμένο με ένα ζεύγος πλευρικά τοποθετημένων πτερυγίων κυματοειδούς κίνησης. Διαθέτει αδρανειακό σύστημα προσδιορισμού προσανατολισμού (μονάδα IMU/AHRS) για την πλοήγησή του στο χώρο, μονάδα ασύρματης επικοινωνίας για την αποστολή δεδομένων τηλεμετρίας, και μία κάμερα για τη λήψη υποβρύχιων πλάνων. Aποτελεί επομένως μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων και των προοπτικών πρακτικής εφαρμογής του καινοτόμου αυτού συστήματος σε υποβρύχια οχήματα για την πρόωση και την εκτέλεση ελιγμών ακριβείας.

Η εφαρμογή του μπορεί να βελτιώσει σηµαντικά την ικανότητα εκτέλεσης ελιγµών ακριβείας των υφιστάµενων υποβρύχιων οχηµάτων, για εφαρµογές όπως η επιθεώρηση/συντήρηση υποθαλλάσιων κατασκευών. Στα πλεονεκτήµατα των µηχανισµών αυτών, σε σύγκριση µε συµβατικά µέσα πρόωσης (π.χ., προπέλες), περιλαµβάνονται επίσης ο υψηλός βαθµός ενεργειακής απόδοσης, το µειωµένο ακουστικό ίχνος, και η περιορισµένη ανάδευση των ιζηµάτων του πυθµένα.

Δείτε τα βίντεο με τις εντυπωσιακές δοκιμές και επιδείξεις του ρομπότ

Η ερευνητική αυτή εργασία παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο στο Διεθνές Συνέδριο Ρομποτικής IEEE/RSJ International Conference on Intelligent Robots and Systems (IROS 2015) ,επιλέχθηκε και βραβεύτηκε ως μία από τις τέσσερις υποψήφιες για το βραβείο Best Conference Paper Award του Συνεδρίου, ανάμεσα σε 970 εργασίες που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο.

Η επιλογή αυτή αποτελεί από μόνη της μία πολύ τιμητική διάκριση, καθώς το IROS είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα Διεθνή Συνέδρια στον τομέα της Ρομποτικής, με πολύ μεγάλη απήχηση και δημοσιότητα. Αυτό γίνεται αντιληπτό λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τέσσερις καλύτερες εργασίες προέρχονται από τα Ιδρύματα: The Robotics Institute, Carnegie Mellon University, USΑ The Center for Design Research – Stanford University – Stanford, USA Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory, Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ), USA Control Systems and Robotics Laboratory, Technological Educational Institute of Crete, Heraklion, Greece

Η κύρια ερευνητική ομάδα αποτελείτο από: - Δρ. Σφακιωτάκης Μιχαήλ (Επιστηµονικός Υπεύθυνος) – Τµήµα Ηλ/γων Μηχανικών Τ.Ε., Τ.Ε.Ι. Κρήτης - Δρ. Φασουλάς Γιάννης – Τµήµα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε., Τ.Ε.Ι. Κρήτης - Δρ. Καββουσανός Εµµανουήλ – Τµήµα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε., Τ.Ε.Ι. Κρήτης - Δρ. Ρόβας Δηµήτριος – Τµήµα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, Πολυτεχνείο Κρήτης - Δρ. Γιαννακουδάκης Αριστοτέλης – Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε., Τ.Ε.Ι. Κρήτης - Δρ. Κατσαράκης Νικόλαος – Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε., Τ.Ε.Ι. Κρήτης Υπήρχαν επίσης 9 εξωτερικοί συνεργάτες: -Δρ. Κυπράκης Αριστείδης – School of Engineering, Edinburgh University, UK -Δρ. Ψυλλάκης Χαράλαµπος – Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Ε.Μ.Π. - Δρ. Πετούσης Μάρκος – Τµήµα Μηχανολόγων Μηχανικών, Τ.Ε.Ι. Κρήτης - Σπυριδάκης Νεκτάριος, MSc – Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) - Γκλίβα Ρόζα – Δ.Π.Μ.Σ. «Προηγµένα Συστήµατα Παραγωγής, Αυτοµατισµού & Ροµποτικής», Τ.Ε.Ι. Κρήτης - Δεδούσης Κων/ος – Δ.Π.Μ.Σ. «Προηγµένα Συστήµατα Παραγωγής, Αυτοµατισµού & Ροµποτικής», Τ.Ε.Ι. Κρήτης - Μουντουφάρης Μηνάς – Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε., Τ.Ε.Ι. Κρήτης - Καλούδης Εµµανουήλ – Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε., Τ.Ε.Ι. Κρήτης - Αράπης Εµµανουήλ – Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε., Τ.Ε.Ι. Κρήτης

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στη σελίδα του ΤΕΙ Κρήτης

http://www.candianews.gr/

Δημοφιλή άρθρα

Newsletter

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθαίνετε τα τελευταία νέα

Εισάγετε το email σας:

Οι επισκέπτες μας

Νίκος Λυγερός - Ελληνική καινοτομία.