Η απαραίτητη καινοτομία για την Ελλάδα

Από την ύπαρξή μας ως Ελληνισμός, δεν ήμασταν ποτέ της ποσότητας. Δεν είναι ο φυσικός μας χώρος κι όσοι προσπαθούν να προωθήσουν την ιδέα της ποσότητας απλώς δεν σκέφτονται τις διαστάσεις που έχει μία χώρα σαν την Αμερική, την Κίνα ή την Ρωσία. Γι’ αυτό ο Ελληνισμός ήταν πάντα στον τομέα της ποιότητας, όπου η νοημοσύνη είναι απαραίτητη για να λύσει τεχνικά προβλήματα μ’ έναν πρωτοποριακό τρόπο. Βέβαια μερικοί θα πουν ότι μόλις γίνεται αυτό μετά οι άλλοι αντιγράφουν και έχουν τα μεγαλύτερα έσοδα. Πρώτον ξεχνούν ότι είναι η αλήθεια, και κατά συνέπεια το ξέρουμε, δεύτερο η μίμηση είναι η έκφραση του θαυμασμού. Επιπλέον ο Ελληνισμός ήταν πάντα της προσφοράς για την Ανθρωπότητα, άρα τόσο το καλύτερο αν άλλοι τον αντιγράφουν. Η ουσία είναι το θέμα της καινοτομίας στον τομέα της ποιότητας γιατί έτσι και μόνο έτσι δημιουργείται η διαφορά που κάνει τη διαφορά. Για τον Ελληνισμό, η καινοτομία είναι φυσιολογική και όχι σπάνια. Γιατί το σπάνιο δεν είναι σπάνιο για το σπάνιο. Μόνο που όταν μιλούμε για καινοτομία δεν αναφερόμαστε στις ευρεσιτεχνίες και τις λεγόμενες πατέντες. Η καινοτομία δεν είναι επίδειξη και μόνο. Είναι ικανή να προκαλέσει μία αλλαγή φάσης και τα πράγματα και η θεώρησή τους να είναι εντελώς διαφορετικά μετά την ύπαρξή τους. Στην καινοτομία το μόνο που είναι απαραίτητο είναι η νοημοσύνη. Όλα τα άλλα είναι τεχνικά εξαρτήματα. Έτσι όταν βλέπουμε νέους που λένε ότι δεν υπάρχει μέλλον στην πατρίδα μας, είναι απλώς επειδή δεν σκέφτονται, αλλά εξετάζουν τον κόσμο αποκλειστικά μ’ έναν τρόπο κοινωνικό. Ενώ ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξει μέλλον, είναι να μην υπάρχει νοημοσύνη. Ακόμα κι αν μελετήσουμε τις επιστημονικές ανακαλύψεις, θα δούμε ότι σχεδόν όλες οφείλονται αποκλειστικά στο θέμα της νοημοσύνης που έχει συνδυάσει τη δυναμική της με τη μνήμη της σκέψης. Ο Ελληνισμός δίχως να το έχουν καταλάβει πολλοί από τους δικούς μας είναι, θέλουμε δεν θέλουμε, μία ζώνη καινοτομίας. Μόνο που αυτή δεν είναι του χώρου αλλά του χρόνου. Έτσι αν το συνειδητοποιήσουμε όλοι τότε η ευρηματικότητα και η πολυμηχανία θα μας φανούν φυσιολογικές στο πλαίσιο αυτό της καινοτομίας. Διότι όταν ένας τόσο μικρός λαός είναι ικανός να προσφέρει διαχρονικά τόσα πολλά στην Ανθρωπότητα δεν μπορεί να μην είναι καινοτόμος.

Νίκος Λυγερός

Η Περιφέρεια Κρήτης πρωτοπορεί στην χορήγηση αδειών τεχνικών επαγγελμάτων

Η Περιφέρεια Κρήτης πρωτοπορεί στην χορήγηση αδειών τεχνικών επαγγελμάτων.Με μια ακόμα καινοτόμο ενέργεια, η Περιφέρεια Κρήτης πρωτοπορεί σε εθνικό επίπεδο δίνοντας τη δυνατότητα σε τεχνικούς διαφόρων ειδικοτήτων, να αποκτήσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για δραστηριότητες που συνδέονται με εγκαταστάσεις ή τεχνικά έργα της μηχανικής, στην Κρήτη. Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας είναι αποτέλεσμα συνεργασίας που έχει αναπτύξει με συναρμόδιους τοπικούς φορείς με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στην πιστοποίηση του κλάδου των τεχνικών επαγγελμάτων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Μέσω του τμήματος Επαγγέλματος της Δ/νσης Ανάπτυξης της Π. Ε. Ηρακλείου, πραγματοποιούνται εξετάσεις υποψηφίων απ' όλη την Κρήτη, στις ειδικότητες των:

• Υδραυλικών
• Χειριστών Μηχανημάτων Τεχνικών Έργων
• Τεχνικών Εγκαταστάσεων Καύσης
• Μηχανικών Εγκαταστάσεων
• Οξυγονοκολλητών
• Ηλεκτροσυγκολλητών
• Ψυκτικών
• Ηλεκτρολόγων

Οι ανωτέρω, με τις ειδικότητες και τις βαθμίδες στις οποίες διαχωρίζονται, διαμορφώνουν σε σύνολο 43 διαφορετικές εξεταστικές διαδικασίες. Αυτές εκτελούνται από 8 τριμελείς εξεταστικές επιτροπές, στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης, του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προγραμματισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) και των κατά περίπτωση πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των επαγγελματιών.

Η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας & Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη – Ταβερναράκη σε δηλώσεις της τόνισε: «Στόχος της Περιφέρειας Κρήτης, ήταν και παραμένει η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στην πιστοποίηση του κλάδου των τεχνικών επαγγελμάτων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με την κίνηση αυτή, δίνουμε τη δυνατότητα στους επαγγελματίες του τόπου μας να πιστοποιήσουν τις γνώσεις και την ειδίκευσή τους και να αποκτήσουν στην Κρήτη, την απαραίτητη για την εργασία τους άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Αυτή η πρωτοβουλία, είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με τους συναρμόδιους τοπικούς φορείς, που μεταξύ άλλων, μας παραχώρησαν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και τις υποδομές τους, όπως είναι η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης, οι Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ, το ΤΕΕ/ΤΑΚ, η Τεχνική Υπηρεσία του ΠαΓΝΗ, η Υπηρεσία πολιτικής Αεροπορίας, η ΔΕΗ, ο ΔΕΔΔΗΕ, ο ΟΛΗ, κ.α. Φορείς τους οποίους θα ήθελα και δημόσια να ευχαριστήσω για την θέρμη με την οποία αγκάλιασαν όλες τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης και που χωρίς τη δική τους, καθοριστική συμμετοχή δεν θα είχαμε καταφέρει αυτό το τόσο σημαντικό αποτέλεσμα».

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν Τμήμα Επαγγέλματος της Δ/νσης Ανάπτυξης της Π. Ε. Ηρακλείου κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, στο τηλέφωνο 2813410423.

http://iraklioblog.blogspot.gr/

Δημοφιλή άρθρα

Newsletter

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθαίνετε τα τελευταία νέα

Εισάγετε το email σας:

Οι επισκέπτες μας

Νίκος Λυγερός - Ελληνική καινοτομία.