Η απαραίτητη καινοτομία για την Ελλάδα

Από την ύπαρξή μας ως Ελληνισμός, δεν ήμασταν ποτέ της ποσότητας. Δεν είναι ο φυσικός μας χώρος κι όσοι προσπαθούν να προωθήσουν την ιδέα της ποσότητας απλώς δεν σκέφτονται τις διαστάσεις που έχει μία χώρα σαν την Αμερική, την Κίνα ή την Ρωσία. Γι’ αυτό ο Ελληνισμός ήταν πάντα στον τομέα της ποιότητας, όπου η νοημοσύνη είναι απαραίτητη για να λύσει τεχνικά προβλήματα μ’ έναν πρωτοποριακό τρόπο. Βέβαια μερικοί θα πουν ότι μόλις γίνεται αυτό μετά οι άλλοι αντιγράφουν και έχουν τα μεγαλύτερα έσοδα. Πρώτον ξεχνούν ότι είναι η αλήθεια, και κατά συνέπεια το ξέρουμε, δεύτερο η μίμηση είναι η έκφραση του θαυμασμού. Επιπλέον ο Ελληνισμός ήταν πάντα της προσφοράς για την Ανθρωπότητα, άρα τόσο το καλύτερο αν άλλοι τον αντιγράφουν. Η ουσία είναι το θέμα της καινοτομίας στον τομέα της ποιότητας γιατί έτσι και μόνο έτσι δημιουργείται η διαφορά που κάνει τη διαφορά. Για τον Ελληνισμό, η καινοτομία είναι φυσιολογική και όχι σπάνια. Γιατί το σπάνιο δεν είναι σπάνιο για το σπάνιο. Μόνο που όταν μιλούμε για καινοτομία δεν αναφερόμαστε στις ευρεσιτεχνίες και τις λεγόμενες πατέντες. Η καινοτομία δεν είναι επίδειξη και μόνο. Είναι ικανή να προκαλέσει μία αλλαγή φάσης και τα πράγματα και η θεώρησή τους να είναι εντελώς διαφορετικά μετά την ύπαρξή τους. Στην καινοτομία το μόνο που είναι απαραίτητο είναι η νοημοσύνη. Όλα τα άλλα είναι τεχνικά εξαρτήματα. Έτσι όταν βλέπουμε νέους που λένε ότι δεν υπάρχει μέλλον στην πατρίδα μας, είναι απλώς επειδή δεν σκέφτονται, αλλά εξετάζουν τον κόσμο αποκλειστικά μ’ έναν τρόπο κοινωνικό. Ενώ ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξει μέλλον, είναι να μην υπάρχει νοημοσύνη. Ακόμα κι αν μελετήσουμε τις επιστημονικές ανακαλύψεις, θα δούμε ότι σχεδόν όλες οφείλονται αποκλειστικά στο θέμα της νοημοσύνης που έχει συνδυάσει τη δυναμική της με τη μνήμη της σκέψης. Ο Ελληνισμός δίχως να το έχουν καταλάβει πολλοί από τους δικούς μας είναι, θέλουμε δεν θέλουμε, μία ζώνη καινοτομίας. Μόνο που αυτή δεν είναι του χώρου αλλά του χρόνου. Έτσι αν το συνειδητοποιήσουμε όλοι τότε η ευρηματικότητα και η πολυμηχανία θα μας φανούν φυσιολογικές στο πλαίσιο αυτό της καινοτομίας. Διότι όταν ένας τόσο μικρός λαός είναι ικανός να προσφέρει διαχρονικά τόσα πολλά στην Ανθρωπότητα δεν μπορεί να μην είναι καινοτόμος.

Νίκος Λυγερός

Ανοίγει η κυπριακή αγορά για το γάλα γαϊδούρας

Έντονο ενδιαφέρον για παραγωγή και διάθεση γαϊδουρινού γάλακτος στην αγορά εκφράζουν Κύπριοι παραγωγοί. Το γαϊδουρόγαλα χρησιμοποιείται ως συστατικό για την παραγωγή καλλυντικών αλλά και για την αντιμετώπιση διαφόρων δερματολογικών παθήσεων.
 
Μέχρι τώρα δεν υπήρχε νομοθεσία που να κατοχυρώνει τη χρήση του γάλακτος από παραγωγούς, ενώ αυτή την έλλειψη επιχειρεί να την καλύψει σχετική νομοθεσία. 
 

Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη, έπειτα από σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκου Χατζηγιάννη, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ετοιμάζουν κανονισμούς σχετικά με τις προϋποθέσεις αλλά και τους όρους που πρέπει να ακολουθούνται για την παραγωγή, την επεξεργασία και τη διάθεση γάλακτος ιπποειδών, δημιουργώντας έτσι το πλαίσιο για τη νέα αυτή αγορά. Μέχρι πρόσφατα το γαϊδουρινό γάλα δεν υπόκειτο σε νομοθεσία. 

Μετά από την νομοτεχνική επεξεργασία των κανονισμών, το νομοσχέδιο θα σταλεί στη Βουλή προς ψήφιση. Έτσι, οι παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν το γάλα αυτό αλλά και τα παράγωγά του στην αγορά.

Χρήση και ιδιότητες

Το γάλα της γαϊδούρας  διατίθεται κυρίως σε εμπόρους για την παραγωγή καλλυντικών. Μετά από σχετική έρευνα στο διαδίκτυο, διαπιστώνει κανείς ότι το γαϊδουρόγαλα θεωρείται ιδανικό για την αντιμετώπιση διαφόρων δερματολογικών παθήσεων, όπως για παράδειγμα η ξηροδερμία και η ψωρίαση, για την ενίσχυση δοντιών, για πόνους αρθρώσεων, το άσθμα, το έλκος στομάχου, τον πονόλαιμο κ.λπ. Επίσης, χρησιμοποιείται από άτομα με δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, αλλά και για τη θεραπεία των ρυτίδων. Μάλιστα, το γαϊδουρόγαλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διατροφή αλλεργικών παιδιών, υποκαθιστώντας το μητρικό γάλα.

Αυτούσια η απάντηση του κ. Κουγιάλη: 

«Οι νομικές προϋποθέσεις και όροι για την παραγωγή, την επεξεργασία και τη διάθεση γάλακτος ιπποειδών, περιγράφονται στους Κανονισμούς (ΕΚ) αρ. 178/2002, 852/2004, 853/2004, 854/2004, 882/2004 και 2073/2005. Οι εν λόγω Κανονισμοί έχουν εναρμονιστεί στην εθνική νομοθεσία, στον περί Υγιεινής Παραγωγής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης και Διάθεσης τους στην Αγορά καθώς και άλλα Συναφή Θέματα Νόμο 150(Ι)/2003 - 2013. 

Η θερμική επεξεργασία του γάλακτος είναι απαραίτητη και θα πρέπει να δίδει αποτέλεσμα τουλάχιστον ισοδύναμο με αυτό της παστερίωσης. Η Αρμόδια Αρχή (Κτηνιατρικές Υπηρεσίες), μπορεί να αποφασίσει για το είδος της θερμικής επεξεργασίας.

Η επισήμανση του γάλακτος ιπποειδών για ανθρώπινη κατανάλωση και των γαλακτοκομικών προϊόντων του, υπόκειται στην ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία και συγκεκριμένα στον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1169/2011. Συγκεκριμένα, πρέπει να δίδεται μία περιγραφική ονομασία η οποία θα είναι κατανοητή για τον καταναλωτή, π.χ. γάλα γαϊδούρας ή γαϊδουρινό γάλα. 

Συναφώς σας πληροφορώ ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ήδη ετοιμάζουν Κανονισμούς που θα ρυθμίζουν την παραγωγή, επεξεργασία και διάθεση του γαϊδουρινού γάλακτος και σύντομα αναμένεται η υποβολή τους στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο».

 

Πηγή: sigmalive.com

Δημοφιλή άρθρα

Newsletter

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθαίνετε τα τελευταία νέα

Εισάγετε το email σας:

Οι επισκέπτες μας

Νίκος Λυγερός - Ελληνική καινοτομία.