Η απαραίτητη καινοτομία για την Ελλάδα

Από την ύπαρξή μας ως Ελληνισμός, δεν ήμασταν ποτέ της ποσότητας. Δεν είναι ο φυσικός μας χώρος κι όσοι προσπαθούν να προωθήσουν την ιδέα της ποσότητας απλώς δεν σκέφτονται τις διαστάσεις που έχει μία χώρα σαν την Αμερική, την Κίνα ή την Ρωσία. Γι’ αυτό ο Ελληνισμός ήταν πάντα στον τομέα της ποιότητας, όπου η νοημοσύνη είναι απαραίτητη για να λύσει τεχνικά προβλήματα μ’ έναν πρωτοποριακό τρόπο. Βέβαια μερικοί θα πουν ότι μόλις γίνεται αυτό μετά οι άλλοι αντιγράφουν και έχουν τα μεγαλύτερα έσοδα. Πρώτον ξεχνούν ότι είναι η αλήθεια, και κατά συνέπεια το ξέρουμε, δεύτερο η μίμηση είναι η έκφραση του θαυμασμού. Επιπλέον ο Ελληνισμός ήταν πάντα της προσφοράς για την Ανθρωπότητα, άρα τόσο το καλύτερο αν άλλοι τον αντιγράφουν. Η ουσία είναι το θέμα της καινοτομίας στον τομέα της ποιότητας γιατί έτσι και μόνο έτσι δημιουργείται η διαφορά που κάνει τη διαφορά. Για τον Ελληνισμό, η καινοτομία είναι φυσιολογική και όχι σπάνια. Γιατί το σπάνιο δεν είναι σπάνιο για το σπάνιο. Μόνο που όταν μιλούμε για καινοτομία δεν αναφερόμαστε στις ευρεσιτεχνίες και τις λεγόμενες πατέντες. Η καινοτομία δεν είναι επίδειξη και μόνο. Είναι ικανή να προκαλέσει μία αλλαγή φάσης και τα πράγματα και η θεώρησή τους να είναι εντελώς διαφορετικά μετά την ύπαρξή τους. Στην καινοτομία το μόνο που είναι απαραίτητο είναι η νοημοσύνη. Όλα τα άλλα είναι τεχνικά εξαρτήματα. Έτσι όταν βλέπουμε νέους που λένε ότι δεν υπάρχει μέλλον στην πατρίδα μας, είναι απλώς επειδή δεν σκέφτονται, αλλά εξετάζουν τον κόσμο αποκλειστικά μ’ έναν τρόπο κοινωνικό. Ενώ ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξει μέλλον, είναι να μην υπάρχει νοημοσύνη. Ακόμα κι αν μελετήσουμε τις επιστημονικές ανακαλύψεις, θα δούμε ότι σχεδόν όλες οφείλονται αποκλειστικά στο θέμα της νοημοσύνης που έχει συνδυάσει τη δυναμική της με τη μνήμη της σκέψης. Ο Ελληνισμός δίχως να το έχουν καταλάβει πολλοί από τους δικούς μας είναι, θέλουμε δεν θέλουμε, μία ζώνη καινοτομίας. Μόνο που αυτή δεν είναι του χώρου αλλά του χρόνου. Έτσι αν το συνειδητοποιήσουμε όλοι τότε η ευρηματικότητα και η πολυμηχανία θα μας φανούν φυσιολογικές στο πλαίσιο αυτό της καινοτομίας. Διότι όταν ένας τόσο μικρός λαός είναι ικανός να προσφέρει διαχρονικά τόσα πολλά στην Ανθρωπότητα δεν μπορεί να μην είναι καινοτόμος.

Νίκος Λυγερός

Δελτίο τύπου Δήμου Σωτήρας. Κύπρος, 25/07/2014

Ο Νίκος Λυγερός μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Σωτήρας κ. Γεώργιου Τάκκα πραγματοποίησε επίσκεψη στο Δήμο Σωτήρας την 23η Ιουλίου 2014.
 
Κατά την επίσκεψη ο Νίκος Λυγερός παρακάθισε σε συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρας όπου και άκουσε από το Δήμαρχο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τα θέματα που απασχολούν το Δήμο καθώς και τα προβλήματα και προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο.
 
Στη συνεδρία συζητήθηκαν κυρίως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο γεωργικός κόσμος του Δήμου, όπου και αναλύθηκε από το Νίκο Λυγερό ο τρόπος αντιμετώπισής τους με τη χρήση του ζεόλιθου, τόσο ως εδαφοβελτιωτικό υλικό όσο και για χρήση ως αποτρεπτικός παράγοντας κατά συγκεκριμένων παρασίτων που προσβάλουν τα φυτά μέσω ψεκασμού. Τονίστηκε μάλιστα ότι με τη χρήση του ζεόλιθου στις φυτείες (πατάτας, κολοκασιού, ελαιόδεντρων, κ.λπ.) μπορεί να γίνει μείωση κατά 50% στη χρήση λιπασμάτων, την μείωση των ποσοτήτων νερού για άρδευση, την αύξηση της παραγωγής και την βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων. Ο ζεόλιθος μάλιστα μπορεί να βοηθήσει πολλούς παραγωγούς να περάσουν από την συμβατική καλλιέργεια στη βιολογική, με άμεσο πλεονέκτημα την αύξηση της τιμής πώλησης των προϊόντων τους.
 
Ειδικά για το κολοκάσι η παραγωγή βιολογικού προϊόντος εάν υιοθετηθεί, θα συμβάλει ουσιαστικά στην ευκολότερη εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων στο τομέα της μεταποίησης του κολοκασιού, κάτι για το οποίο ο Δήμος βλέπει πολύ θετικά.
 
Στη συνεδρία συζητήθηκε επίσης το θέμα του στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου Σωτήρας, κάτι για τον οποίο ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρούν πολύ σημαντικό για το νεοσύστατο Δήμο και ο οποίος θα βοηθήσει στην ορθή και οργανωμένη ανάπτυξη του Δήμου. Ο Νίκος Λυγερός τόνισε ότι ο Δήμος Σωτήρας σε ερώτηση του Δημάρχου αν θα μπορούσε να βοηθήσει στο θέμα αυτό, εξέφρασε την επιθυμία να συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση του στρατηγικού σχεδιασμού για ανάπτυξη, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και θα σέβεται την παράδοση, και τη πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά του τόπου.
 
Μετά τη συνεδρία πραγματοποιήθηκε περιήγηση στο κέντρο της Κοινότητας όπου ο Νίκος Λυγερός επισκέφτηκε το Ναό του Σωτήρος Χριστού και το θρησκευτικό μουσείο. Στη περιήγηση παρόν ήταν και ο Πατήρ Γεώργιος ο οποίος ξενάγησε το Νίκο Λυγερό στους χώρους λατρείας και εκδιηγήθηκε σημαντικά ιστορικά γεγονότα από την ιστορία της Σωτήρας.
 
Ακολούθως ο Νίκος Λυγερός με την ομάδα του περιηγήθηκαν από το Δήμαρχο στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου όπου ο Νίκος Λυγερός έδωσε τη δική του άποψη όσο αφορά τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, με τρόπο που να σέβεται το περιβάλλον.
 
Τέλος, ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Τάκκας, ευχαριστώντας τον Νίκο Λυγερό και την ομάδα του για το ενδιαφέρον τους για το Δήμο Σωτήρας, τόνισε ότι ο ο Νίκος Λυγερός θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαμόρφωση του γενικού στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου, όπως και στο City Branding, για το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο Σωτήρας έχει πάρει απόφαση για τον σχεδιασμό του. Ο Νίκος Λυγερός εξέφρασε την ετοιμότητα να είναι παρόν όποτε ο Δήμαρχος θα τον καλεί βοηθώντας ουσιαστικά στην ορθολογική ανάπτυξη του Δήμου.
 
Ν. Λυγερός - Αποστολή στο ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. 
Κύπρος, 23/07/2014.
Μέρος Α'
 
 
Μέρος Β'
 
 
Ν. Λυγερός - Αποστολή στο εκκλησιαστικό μουσείο Σωτήρας. 
Κύπρος, 23/07/2014
Μέρος Α'
 
 
Μέρος Β'
 
 
Ν. Λυγερός - Περιήγηση στην παραλία της Αγίας Θέκλας. 
Κύπρος, 23/07/2013
Μέρος Α'
 
 
Μέρος Β'
 

Δημοφιλή άρθρα

Newsletter

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθαίνετε τα τελευταία νέα

Εισάγετε το email σας:

Οι επισκέπτες μας

Νίκος Λυγερός - Ελληνική καινοτομία.