Η απαραίτητη καινοτομία για την Ελλάδα

Από την ύπαρξή μας ως Ελληνισμός, δεν ήμασταν ποτέ της ποσότητας. Δεν είναι ο φυσικός μας χώρος κι όσοι προσπαθούν να προωθήσουν την ιδέα της ποσότητας απλώς δεν σκέφτονται τις διαστάσεις που έχει μία χώρα σαν την Αμερική, την Κίνα ή την Ρωσία. Γι’ αυτό ο Ελληνισμός ήταν πάντα στον τομέα της ποιότητας, όπου η νοημοσύνη είναι απαραίτητη για να λύσει τεχνικά προβλήματα μ’ έναν πρωτοποριακό τρόπο. Βέβαια μερικοί θα πουν ότι μόλις γίνεται αυτό μετά οι άλλοι αντιγράφουν και έχουν τα μεγαλύτερα έσοδα. Πρώτον ξεχνούν ότι είναι η αλήθεια, και κατά συνέπεια το ξέρουμε, δεύτερο η μίμηση είναι η έκφραση του θαυμασμού. Επιπλέον ο Ελληνισμός ήταν πάντα της προσφοράς για την Ανθρωπότητα, άρα τόσο το καλύτερο αν άλλοι τον αντιγράφουν. Η ουσία είναι το θέμα της καινοτομίας στον τομέα της ποιότητας γιατί έτσι και μόνο έτσι δημιουργείται η διαφορά που κάνει τη διαφορά. Για τον Ελληνισμό, η καινοτομία είναι φυσιολογική και όχι σπάνια. Γιατί το σπάνιο δεν είναι σπάνιο για το σπάνιο. Μόνο που όταν μιλούμε για καινοτομία δεν αναφερόμαστε στις ευρεσιτεχνίες και τις λεγόμενες πατέντες. Η καινοτομία δεν είναι επίδειξη και μόνο. Είναι ικανή να προκαλέσει μία αλλαγή φάσης και τα πράγματα και η θεώρησή τους να είναι εντελώς διαφορετικά μετά την ύπαρξή τους. Στην καινοτομία το μόνο που είναι απαραίτητο είναι η νοημοσύνη. Όλα τα άλλα είναι τεχνικά εξαρτήματα. Έτσι όταν βλέπουμε νέους που λένε ότι δεν υπάρχει μέλλον στην πατρίδα μας, είναι απλώς επειδή δεν σκέφτονται, αλλά εξετάζουν τον κόσμο αποκλειστικά μ’ έναν τρόπο κοινωνικό. Ενώ ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξει μέλλον, είναι να μην υπάρχει νοημοσύνη. Ακόμα κι αν μελετήσουμε τις επιστημονικές ανακαλύψεις, θα δούμε ότι σχεδόν όλες οφείλονται αποκλειστικά στο θέμα της νοημοσύνης που έχει συνδυάσει τη δυναμική της με τη μνήμη της σκέψης. Ο Ελληνισμός δίχως να το έχουν καταλάβει πολλοί από τους δικούς μας είναι, θέλουμε δεν θέλουμε, μία ζώνη καινοτομίας. Μόνο που αυτή δεν είναι του χώρου αλλά του χρόνου. Έτσι αν το συνειδητοποιήσουμε όλοι τότε η ευρηματικότητα και η πολυμηχανία θα μας φανούν φυσιολογικές στο πλαίσιο αυτό της καινοτομίας. Διότι όταν ένας τόσο μικρός λαός είναι ικανός να προσφέρει διαχρονικά τόσα πολλά στην Ανθρωπότητα δεν μπορεί να μην είναι καινοτόμος.

Νίκος Λυγερός

Πάνω από 30 εκπρόσωποι καινοτόμων εταιρειών στο 6ο πολυσυνέδριο καινοτομίας και ανάπτυξης

Περισσότεροι από 30 ειδικοί, εκπρόσωποι καινοτόμων εταιρειών και στελέχη επιχειρήσεων και τραπεζών θα συμμετάσχουν στο 6ο πολυσυνέδριο καινοτομίας και ανάπτυξης του ειδησεογραφικού ιστότοπου για την καινοτομία και την ανάπτυξη "Ka-business.gr", που θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη μεθαύριο Παρασκευή 6 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Ραλλιώ Λεπίδου, δημιουργό του ιστότοπου και διοργανώτρια της εκδήλωσης, στόχος του συνεδρίου είναι να αναδείξει την επιχειρηματική δυναμική της περιοχής μέσα από επιτυχημένα παραδείγματα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αλλά και να προβάλει χρηματοδοτικά εργαλεία, που βοηθούν στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.

Στο συνέδριο θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Άρης Γιαννακίδης, ο στρατηγικός σύμβουλος κ. Νίκος Λυγερός, καθώς και ιδρυτές ή επικεφαλής καινοτόμων επιχειρήσεων, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων και ερευνητές. Θα ακολουθήσουν βραβεύσεις καινοτόμων επιχειρήσεων για τη συμβολή τους στην καινοτομία και την ανάπτυξη (η επιλογή των οποίων έγινε από μεικτή επιτροπή τής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και του ka-business), ενώ καθ' όλη τη διάρκεια του συνεδρίου θα λειτουργεί στον χώρο κουμπαράς υπέρ ενίσχυσης του ορφανοτροφείου "Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη".

Τέλος, στον εκθεσιακό χώρο θα παρουσιάζονται ερευνητικά επιτεύγματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, που φέτος γιορτάζει τα 40 χρόνια λειτουργίας του.

http://www.makthes.gr/news/economy/122366/

Δημοφιλή άρθρα

Newsletter

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθαίνετε τα τελευταία νέα

Εισάγετε το email σας:

Οι επισκέπτες μας

Νίκος Λυγερός - Ελληνική καινοτομία.