Η απαραίτητη καινοτομία για την Ελλάδα

Από την ύπαρξή μας ως Ελληνισμός, δεν ήμασταν ποτέ της ποσότητας. Δεν είναι ο φυσικός μας χώρος κι όσοι προσπαθούν να προωθήσουν την ιδέα της ποσότητας απλώς δεν σκέφτονται τις διαστάσεις που έχει μία χώρα σαν την Αμερική, την Κίνα ή την Ρωσία. Γι’ αυτό ο Ελληνισμός ήταν πάντα στον τομέα της ποιότητας, όπου η νοημοσύνη είναι απαραίτητη για να λύσει τεχνικά προβλήματα μ’ έναν πρωτοποριακό τρόπο. Βέβαια μερικοί θα πουν ότι μόλις γίνεται αυτό μετά οι άλλοι αντιγράφουν και έχουν τα μεγαλύτερα έσοδα. Πρώτον ξεχνούν ότι είναι η αλήθεια, και κατά συνέπεια το ξέρουμε, δεύτερο η μίμηση είναι η έκφραση του θαυμασμού. Επιπλέον ο Ελληνισμός ήταν πάντα της προσφοράς για την Ανθρωπότητα, άρα τόσο το καλύτερο αν άλλοι τον αντιγράφουν. Η ουσία είναι το θέμα της καινοτομίας στον τομέα της ποιότητας γιατί έτσι και μόνο έτσι δημιουργείται η διαφορά που κάνει τη διαφορά. Για τον Ελληνισμό, η καινοτομία είναι φυσιολογική και όχι σπάνια. Γιατί το σπάνιο δεν είναι σπάνιο για το σπάνιο. Μόνο που όταν μιλούμε για καινοτομία δεν αναφερόμαστε στις ευρεσιτεχνίες και τις λεγόμενες πατέντες. Η καινοτομία δεν είναι επίδειξη και μόνο. Είναι ικανή να προκαλέσει μία αλλαγή φάσης και τα πράγματα και η θεώρησή τους να είναι εντελώς διαφορετικά μετά την ύπαρξή τους. Στην καινοτομία το μόνο που είναι απαραίτητο είναι η νοημοσύνη. Όλα τα άλλα είναι τεχνικά εξαρτήματα. Έτσι όταν βλέπουμε νέους που λένε ότι δεν υπάρχει μέλλον στην πατρίδα μας, είναι απλώς επειδή δεν σκέφτονται, αλλά εξετάζουν τον κόσμο αποκλειστικά μ’ έναν τρόπο κοινωνικό. Ενώ ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξει μέλλον, είναι να μην υπάρχει νοημοσύνη. Ακόμα κι αν μελετήσουμε τις επιστημονικές ανακαλύψεις, θα δούμε ότι σχεδόν όλες οφείλονται αποκλειστικά στο θέμα της νοημοσύνης που έχει συνδυάσει τη δυναμική της με τη μνήμη της σκέψης. Ο Ελληνισμός δίχως να το έχουν καταλάβει πολλοί από τους δικούς μας είναι, θέλουμε δεν θέλουμε, μία ζώνη καινοτομίας. Μόνο που αυτή δεν είναι του χώρου αλλά του χρόνου. Έτσι αν το συνειδητοποιήσουμε όλοι τότε η ευρηματικότητα και η πολυμηχανία θα μας φανούν φυσιολογικές στο πλαίσιο αυτό της καινοτομίας. Διότι όταν ένας τόσο μικρός λαός είναι ικανός να προσφέρει διαχρονικά τόσα πολλά στην Ανθρωπότητα δεν μπορεί να μην είναι καινοτόμος.

Νίκος Λυγερός

Άλλη μία διάκριση για το ΙΤΕ: Συσκευή που εντοπίζει βλαβερούς μικροοργανισμούς στις καλλιέργειες

Μια νέα διεθνή διάκριση απέσπασε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο. Η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Βιολογίας και υπεύθυνη την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλέκτρα Γκιζελή, έφτιαξαν συσκευή με την οποία, ο παραγωγός θα μπορεί πολύ εύκολα να εντοπίζει βλαβερούς μικροοργανισμούς στις καλλιέργειες του χωρίς να χρειάζεται να στέλνει δείγματα για ανάλυση σε εργαστήρια. Το projekt αυτό υλοποιήθηκε μέσω του προγράμματος Love Food.
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Νέας Τηλεόρασης, το πρόγραμμα LoveFood, το οποίο υλοποιήθηκε υπό την επίβλεψη της Καθ. του Τμήματος Βιολογίας του Παν. Κρήτης Ηλέκτρας Γκιζελή, επιλέχθηκε από το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρώπης να συμπεριληφθεί στην έντυπη έκδοση με τίτλο «Επιτεύγματα του 7ου Προγράμματος Πλαισίου που μας κάνουν περήφανους». Πρόκειται για μια έκδοση με σημαντικά έργα όπου η έρευνα και η καινοτομία έχουν άμεση εφαρμογή στην ανάπτυξη της οικονομίας σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό ή και διεθνές επίπεδο.
 
Το έργο του ΙΤΕ/ΕΚΕΦΕ-Δημόκριτος συνδυάζει καινοτόμα αποτελέσματα στο χώρο της βιο-νανοτεχνολογίας με σύγχρονες μεθόδους ανίχνευσης γενετικού υλικού και ειδικά DNA. Η συγκεκριμένη έρευνα, η οποία είναι κατοχυρωμένη με παγκόσμια πατέντα, εφαρμόζεται για ανίχνευση βακτηρίων σε τρόφιμα όπως Salmonella σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Η πρωτοπορία της μεθόδου έγκειται στην ικανότητα ανίχνευσης παθογόνων οργανισμών εύκολα, γρήγορα, με ακρίβεια και εκτός εργαστηριακού χώρου. Ο χρήστης τοποθετεί το δείγμα σε μια πλακέτα μεγέθους πιστωτικής κάρτας, εισάγει την πλακέτα σε μια φορητή συσκευή και σε πολύ λίγο χρόνο παίρνει το αποτέλεσμα σε μορφή «Ναι» ή «Όχι». Με τη μέθοδο αυτή θα μπορεί κάθε παραγωγός να ελέγχει, ο ίδιος, στο σημείο παραγωγής την ασφάλεια του προϊόντος του. Η αντικατάσταση ενός ολόκληρου εργαστηρίου από μια πλακέτα μαζί με τη μεγάλη ευαισθησία της μεθόδου (ακόμα και ενός βακτηρίου) αποτελούν σημαντική καινοτομία στο χώρο της μικροβιολογικής ανάλυσης και πιστεύεται ότι η μέθοδος θα βρει εφαρμογές και σε άλλους τομείς, όπως π.χ. στην κλινική διαγνωστική και περιβαλλοντική ανάλυση.
 
Η σημασία της ανάπτυξης γρήγορων, εύχρηστων, οικονομικών και αυτοματοποιημένων μεθόδων ανίχνευσης παθογόνων οργανισμών στα τρόφιμα για την υγεία των πολιτών μπορεί να κατανοηθεί αν αναλογιστούμε τη συχνότητα εμφάνισης περιστατικών τροφικής δηλητηρίασης στον πληθυσμό. Αντίστοιχα σημαντική είναι και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς τις βιομηχανίες τροφίμων, καθώς ο τομέας τροφίμων στην Ευρώπη, είναι από τους μεγαλύτερους τομείς παραγωγής, με περίπου 270.000 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και πάνω από 4 εκατομμύρια εργαζόμενους. Η ανάπτυξη μεθόδων που αυξάνουν την ασφάλεια των τροφίμων, όπως το έργο που συντονίστηκε από το ΙΜΒΒ-ΙΤΕ, αναμένεται να ενδυναμώσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στον τομέα των τροφίμων και αναλυτικών συσκευών, προσφέροντας συγχρόνως λύση στους πολίτες ως αναφορά θέματα υγείας.
 
Εκτός από το ΙΤΕ και το Δημόκριτο, στο έργο συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς και η βιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ με συμβουλευτικό ρόλο, καθώς και πέντε ακόμα εταίροι από Γαλλία (Institute Pasteur, Curie Institute, Senseor), Τσεχία (Univ. of Pardubice) και Γερμανία (Jobst Technologies).
 
 
Πηγή: iraklioblog.blogspot.gr

Δημοφιλή άρθρα

Newsletter

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθαίνετε τα τελευταία νέα

Εισάγετε το email σας:

Οι επισκέπτες μας

Νίκος Λυγερός - Ελληνική καινοτομία.