Η απαραίτητη καινοτομία για την Ελλάδα

Από την ύπαρξή μας ως Ελληνισμός, δεν ήμασταν ποτέ της ποσότητας. Δεν είναι ο φυσικός μας χώρος κι όσοι προσπαθούν να προωθήσουν την ιδέα της ποσότητας απλώς δεν σκέφτονται τις διαστάσεις που έχει μία χώρα σαν την Αμερική, την Κίνα ή την Ρωσία. Γι’ αυτό ο Ελληνισμός ήταν πάντα στον τομέα της ποιότητας, όπου η νοημοσύνη είναι απαραίτητη για να λύσει τεχνικά προβλήματα μ’ έναν πρωτοποριακό τρόπο. Βέβαια μερικοί θα πουν ότι μόλις γίνεται αυτό μετά οι άλλοι αντιγράφουν και έχουν τα μεγαλύτερα έσοδα. Πρώτον ξεχνούν ότι είναι η αλήθεια, και κατά συνέπεια το ξέρουμε, δεύτερο η μίμηση είναι η έκφραση του θαυμασμού. Επιπλέον ο Ελληνισμός ήταν πάντα της προσφοράς για την Ανθρωπότητα, άρα τόσο το καλύτερο αν άλλοι τον αντιγράφουν. Η ουσία είναι το θέμα της καινοτομίας στον τομέα της ποιότητας γιατί έτσι και μόνο έτσι δημιουργείται η διαφορά που κάνει τη διαφορά. Για τον Ελληνισμό, η καινοτομία είναι φυσιολογική και όχι σπάνια. Γιατί το σπάνιο δεν είναι σπάνιο για το σπάνιο. Μόνο που όταν μιλούμε για καινοτομία δεν αναφερόμαστε στις ευρεσιτεχνίες και τις λεγόμενες πατέντες. Η καινοτομία δεν είναι επίδειξη και μόνο. Είναι ικανή να προκαλέσει μία αλλαγή φάσης και τα πράγματα και η θεώρησή τους να είναι εντελώς διαφορετικά μετά την ύπαρξή τους. Στην καινοτομία το μόνο που είναι απαραίτητο είναι η νοημοσύνη. Όλα τα άλλα είναι τεχνικά εξαρτήματα. Έτσι όταν βλέπουμε νέους που λένε ότι δεν υπάρχει μέλλον στην πατρίδα μας, είναι απλώς επειδή δεν σκέφτονται, αλλά εξετάζουν τον κόσμο αποκλειστικά μ’ έναν τρόπο κοινωνικό. Ενώ ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξει μέλλον, είναι να μην υπάρχει νοημοσύνη. Ακόμα κι αν μελετήσουμε τις επιστημονικές ανακαλύψεις, θα δούμε ότι σχεδόν όλες οφείλονται αποκλειστικά στο θέμα της νοημοσύνης που έχει συνδυάσει τη δυναμική της με τη μνήμη της σκέψης. Ο Ελληνισμός δίχως να το έχουν καταλάβει πολλοί από τους δικούς μας είναι, θέλουμε δεν θέλουμε, μία ζώνη καινοτομίας. Μόνο που αυτή δεν είναι του χώρου αλλά του χρόνου. Έτσι αν το συνειδητοποιήσουμε όλοι τότε η ευρηματικότητα και η πολυμηχανία θα μας φανούν φυσιολογικές στο πλαίσιο αυτό της καινοτομίας. Διότι όταν ένας τόσο μικρός λαός είναι ικανός να προσφέρει διαχρονικά τόσα πολλά στην Ανθρωπότητα δεν μπορεί να μην είναι καινοτόμος.

Νίκος Λυγερός

Κατοχυρώθηκε και το παφίτικο λουκάνικο

Την προσθήκη δύο νέων προϊόντων στο μητρώο των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση, νέα προσθήκη για την Κύπρο είναι το «Παφίτικο Λουκάνικο», το οποίο παρασκευάζεται από τεμαχισμένο χοιρινό κρέας και αφήνεται να ωριμάσει σε κόκκινο ξηρό κρασί της περιοχής Πάφου.
 
Το δεύτερο προϊόν είναι από την Ιταλία και πρόκειται για το "Cipolla Bianca di Margherita", ένα λευκό, γλυκό κρεμμύδι που παράγεται κατά μήκος της Αδριατικής Ακτής.
 
Οι δύο εν λόγω ονομασίες θα προστεθούν στον κατάλογο με τα περισσότερα από 1 300 προϊόντα που ήδη τυγχάνουν προστασίας.
 
Κουγιάλης: Ακολουθούν χαλούμι, γλυκό τριαντάφυλλο και κολοκάσι 
 
Ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, χαρακτήρισε την κατοχύρωση, ως πολύ σημαντική για την κυπριακή γαστρονομία και την ενίσχυση του τουρισμού.
 
Την ίδια ώρα ο κ. Κουγιάλης εκτιμά ότι το δρόμο της κατοχύρωσης θα ακολουθήσουν και μια σειρά από άλλα κυπριακά προϊόντα εντός του επόμενου εξαμήνου, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του και για την εγγραφή του χαλουμιού ως προϊόντος με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), με την περίοδο των ενστάσεων να λήγει στις 28 Οκτωβρίου.
 
Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι το παφίτικο λουκάνικο είναι το πρώτο προϊόν που εγγράφεται και ακολουθούν το χαλούμι, το γλυκό τριαντάφυλλο Αγρού και το κολοκάσι Σωτήρας. «Οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι μήνες κατοχύρωσης αγροτικών προϊόντων για την Κύπρο, είπε ο Υπουργός, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι στο διάστημα αυτό θα έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή τους.Πρόσθεσε ότι τα προϊόντα αυτά θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην κυπριακή γαστρονομία και ένα ακόμη όπλο για τον τουρισμό της Κύπρου.
 
Ερωτηθείς σχετικά με τη διαδικασία για το χαλούμι, είπε ότι ο φάκελος δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουλίου και το παράθυρο των ενστάσεων εκπνέει στις 28 Οκτωβρίου.«Θα περιμένουν να δούμε αν θα υποβληθούν ενστάσεις για το χαλούμι, αλλά και αν γίνει αυτό είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε και θα πετύχουμε και εκεί κατοχύρωση σύντομα», είπε.
 
Ερωτηθείς για τη διαφορά μεταξύ των δύο ενδείξεων, είπε ότι πρόκειται για διαδικασίες εγγραφής και κατοχύρωσης γεωγραφικών ενδείξεων, με τη διαφορά να έγκειται στην προέλευση της πρώτης ύλης.Στη περίπτωση της ΠΟΠ, οι πρώτες ύλες προέρχονται από την γεωγραφική περιοχή του προϊόντος, που για το χαλούμι είναι ολόκληρη η Κύπρος.
 
Αναφορικά με την ΠΓΕ του παφίτικου λουκάνικου, είπε ότι οι πρώτες ύλες μπορούν να προέρχονται και από άλλες περιοχές, αλλά το προϊόν πρέπει να παρασκευάζεται στη γεωγραφική περιοχή που έχει καθοριστεί και είναι η Επαρχία Πάφου.
 
Ant1iwo

Δημοφιλή άρθρα

Newsletter

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθαίνετε τα τελευταία νέα

Εισάγετε το email σας:

Οι επισκέπτες μας

Νίκος Λυγερός - Ελληνική καινοτομία.