Η απαραίτητη καινοτομία για την Ελλάδα

Από την ύπαρξή μας ως Ελληνισμός, δεν ήμασταν ποτέ της ποσότητας. Δεν είναι ο φυσικός μας χώρος κι όσοι προσπαθούν να προωθήσουν την ιδέα της ποσότητας απλώς δεν σκέφτονται τις διαστάσεις που έχει μία χώρα σαν την Αμερική, την Κίνα ή την Ρωσία. Γι’ αυτό ο Ελληνισμός ήταν πάντα στον τομέα της ποιότητας, όπου η νοημοσύνη είναι απαραίτητη για να λύσει τεχνικά προβλήματα μ’ έναν πρωτοποριακό τρόπο. Βέβαια μερικοί θα πουν ότι μόλις γίνεται αυτό μετά οι άλλοι αντιγράφουν και έχουν τα μεγαλύτερα έσοδα. Πρώτον ξεχνούν ότι είναι η αλήθεια, και κατά συνέπεια το ξέρουμε, δεύτερο η μίμηση είναι η έκφραση του θαυμασμού. Επιπλέον ο Ελληνισμός ήταν πάντα της προσφοράς για την Ανθρωπότητα, άρα τόσο το καλύτερο αν άλλοι τον αντιγράφουν. Η ουσία είναι το θέμα της καινοτομίας στον τομέα της ποιότητας γιατί έτσι και μόνο έτσι δημιουργείται η διαφορά που κάνει τη διαφορά. Για τον Ελληνισμό, η καινοτομία είναι φυσιολογική και όχι σπάνια. Γιατί το σπάνιο δεν είναι σπάνιο για το σπάνιο. Μόνο που όταν μιλούμε για καινοτομία δεν αναφερόμαστε στις ευρεσιτεχνίες και τις λεγόμενες πατέντες. Η καινοτομία δεν είναι επίδειξη και μόνο. Είναι ικανή να προκαλέσει μία αλλαγή φάσης και τα πράγματα και η θεώρησή τους να είναι εντελώς διαφορετικά μετά την ύπαρξή τους. Στην καινοτομία το μόνο που είναι απαραίτητο είναι η νοημοσύνη. Όλα τα άλλα είναι τεχνικά εξαρτήματα. Έτσι όταν βλέπουμε νέους που λένε ότι δεν υπάρχει μέλλον στην πατρίδα μας, είναι απλώς επειδή δεν σκέφτονται, αλλά εξετάζουν τον κόσμο αποκλειστικά μ’ έναν τρόπο κοινωνικό. Ενώ ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξει μέλλον, είναι να μην υπάρχει νοημοσύνη. Ακόμα κι αν μελετήσουμε τις επιστημονικές ανακαλύψεις, θα δούμε ότι σχεδόν όλες οφείλονται αποκλειστικά στο θέμα της νοημοσύνης που έχει συνδυάσει τη δυναμική της με τη μνήμη της σκέψης. Ο Ελληνισμός δίχως να το έχουν καταλάβει πολλοί από τους δικούς μας είναι, θέλουμε δεν θέλουμε, μία ζώνη καινοτομίας. Μόνο που αυτή δεν είναι του χώρου αλλά του χρόνου. Έτσι αν το συνειδητοποιήσουμε όλοι τότε η ευρηματικότητα και η πολυμηχανία θα μας φανούν φυσιολογικές στο πλαίσιο αυτό της καινοτομίας. Διότι όταν ένας τόσο μικρός λαός είναι ικανός να προσφέρει διαχρονικά τόσα πολλά στην Ανθρωπότητα δεν μπορεί να μην είναι καινοτόμος.

Νίκος Λυγερός

Υπ. Γεωργίας: Θα κατοχυρώσουμε το κολοκάσι ως ΠΟΠ

Το επόμενο εξάμηνο οι φάκελοι για το παφίτικο λουκάνικο και το γλυκό τριαντάφυλλο Αγρού»

Παραλίμνι: Η Κύπρος θα κατοχυρώσει το κολοκάσι ως ΠΟΠ (προστασία ονομασιών προέλευσης), ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, σε χαιρετισμό του στο 41ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Κολοκασιού στο Δήμο Σωτήρας, σημειώνοντας ότι η διατήρηση και η ανάδειξη των παραδοσιακών καλλιεργειών του τόπου είναι ο δρόμος που οφείλουμε να ακολουθήσουμε.

«Μέσα από το χρόνο και την ιστορική παράδοση βλέπουμε ότι αναμφισβήτητα το κολοκάσι είναι παραδοσιακό προϊόν του τόπου μας αφού οι ιστορικές αναφορές για την παρουσία του στην Κύπρο υπάρχουν από τον 12ο αιώνα», είπε ο υπουργός Γεωργίας, δηλώνοντας ότι το «Κολοκάσι Σωτήρας» θα κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ.

Η άριστη προσαρμογή στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, αλλά και η ανάπτυξη συγκεκριμένων τεχνικών καλλιέργειας από τους ίδιους τους παραγωγούς, έχουν καταστήσει το προϊόν αυτό ξεχωριστό και μοναδικό και είναι ακριβώς αυτά τα στοιχεία που τονίστηκαν περισσότερο στο φάκελο για κατοχύρωση της ονομασίας «Κολοκάσι Σωτήρας» ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, πρόσθεσε.

Η κατοχύρωση του κολοκασιού ανέφερε ο κ. Κουγιάλης «θα δώσει μια άλλη διάσταση στο προϊόν, προβάλλοντας ιδιαίτερα τον τοπικό και παραδοσιακό του χαρακτήρα του αλλά και την αυξημένη διατροφική του ποιότητα του. Παράλληλα μέσω της κατοχύρωσης οι παραγωγοί θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν συγκεκριμένα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 όπως για παράδειγμα το μέτρο για την προώθηση και διαφήμιση των ποιοτικών προϊόντων, στο οποίο προβλέπονται επιδοτήσεις ύψους μέχρι 100.000 ευρώ ανά τριετία».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο για κατοχύρωση των εξαιρετικών παραδοσιακών κυπριακών προϊόντων ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ, πέραν του Κολοκασιού, ο υπουργός αναφέρθηκε στο φάκελο του χαλουμιού που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα αλλά και στις περιπτώσεις για τα προϊόντα «Παφίτικο Λουκάνικο» και «Γλυκό Τριαντάφυλλο Αγρού», οι φάκελοι των οποίων αναμένεται να καταχωρηθούν το επόμενο εξάμηνο. Παράλληλα στην Κύπρο βρίσκονται υπό εξέταση άλλοι πέντε φάκελοι, είπε.

http://www.philenews.com

Δημοφιλή άρθρα

Newsletter

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθαίνετε τα τελευταία νέα

Εισάγετε το email σας:

Οι επισκέπτες μας

Νίκος Λυγερός - Ελληνική καινοτομία.