Η απαραίτητη καινοτομία για την Ελλάδα

Από την ύπαρξή μας ως Ελληνισμός, δεν ήμασταν ποτέ της ποσότητας. Δεν είναι ο φυσικός μας χώρος κι όσοι προσπαθούν να προωθήσουν την ιδέα της ποσότητας απλώς δεν σκέφτονται τις διαστάσεις που έχει μία χώρα σαν την Αμερική, την Κίνα ή την Ρωσία. Γι’ αυτό ο Ελληνισμός ήταν πάντα στον τομέα της ποιότητας, όπου η νοημοσύνη είναι απαραίτητη για να λύσει τεχνικά προβλήματα μ’ έναν πρωτοποριακό τρόπο. Βέβαια μερικοί θα πουν ότι μόλις γίνεται αυτό μετά οι άλλοι αντιγράφουν και έχουν τα μεγαλύτερα έσοδα. Πρώτον ξεχνούν ότι είναι η αλήθεια, και κατά συνέπεια το ξέρουμε, δεύτερο η μίμηση είναι η έκφραση του θαυμασμού. Επιπλέον ο Ελληνισμός ήταν πάντα της προσφοράς για την Ανθρωπότητα, άρα τόσο το καλύτερο αν άλλοι τον αντιγράφουν. Η ουσία είναι το θέμα της καινοτομίας στον τομέα της ποιότητας γιατί έτσι και μόνο έτσι δημιουργείται η διαφορά που κάνει τη διαφορά. Για τον Ελληνισμό, η καινοτομία είναι φυσιολογική και όχι σπάνια. Γιατί το σπάνιο δεν είναι σπάνιο για το σπάνιο. Μόνο που όταν μιλούμε για καινοτομία δεν αναφερόμαστε στις ευρεσιτεχνίες και τις λεγόμενες πατέντες. Η καινοτομία δεν είναι επίδειξη και μόνο. Είναι ικανή να προκαλέσει μία αλλαγή φάσης και τα πράγματα και η θεώρησή τους να είναι εντελώς διαφορετικά μετά την ύπαρξή τους. Στην καινοτομία το μόνο που είναι απαραίτητο είναι η νοημοσύνη. Όλα τα άλλα είναι τεχνικά εξαρτήματα. Έτσι όταν βλέπουμε νέους που λένε ότι δεν υπάρχει μέλλον στην πατρίδα μας, είναι απλώς επειδή δεν σκέφτονται, αλλά εξετάζουν τον κόσμο αποκλειστικά μ’ έναν τρόπο κοινωνικό. Ενώ ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξει μέλλον, είναι να μην υπάρχει νοημοσύνη. Ακόμα κι αν μελετήσουμε τις επιστημονικές ανακαλύψεις, θα δούμε ότι σχεδόν όλες οφείλονται αποκλειστικά στο θέμα της νοημοσύνης που έχει συνδυάσει τη δυναμική της με τη μνήμη της σκέψης. Ο Ελληνισμός δίχως να το έχουν καταλάβει πολλοί από τους δικούς μας είναι, θέλουμε δεν θέλουμε, μία ζώνη καινοτομίας. Μόνο που αυτή δεν είναι του χώρου αλλά του χρόνου. Έτσι αν το συνειδητοποιήσουμε όλοι τότε η ευρηματικότητα και η πολυμηχανία θα μας φανούν φυσιολογικές στο πλαίσιο αυτό της καινοτομίας. Διότι όταν ένας τόσο μικρός λαός είναι ικανός να προσφέρει διαχρονικά τόσα πολλά στην Ανθρωπότητα δεν μπορεί να μην είναι καινοτόμος.

Νίκος Λυγερός

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το 1ο διατμηματικό μεταπτυχιακό στους υδρογονάνθρακες

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει εισέλθει αρκετά δυναμικά στον Τομέα «Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων», με σεισμικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης, διαγωνισμούς για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων τύπου ανοικτής πρόσκλησης (open-door), διαγωνισμούς μετά από αίτηση, και φυσικά ένα μεγάλο διαγωνισμό για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε 20 θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο) και Νοτίως της Κρήτης.  

Η παραπάνω περιγραφείσα κατάσταση, στόχος της οποίας είναι η ανάπτυξη και η περαιτέρω ενδυνάμωση της Εθνικής μας Οικονομίας, δημιούργησε και στα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα την υποχρέωση να εκπαιδεύσουν μια νέα γενιά νέων επιστημόνων στον Τομέα των Υδρογονανθράκων, με αποκλειστικό σκοπό την όσο το δυνατό μεγαλύτερη «ελληνοποίηση» του κλάδου αυτού στη χώρα μας και τη δημιουργία νέων στελεχών τα οποία θα βοηθήσουν με την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους.

Έτσι, τέσσερα από τα μεγαλύτερα Ανώτατα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Χώρας αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΔΜΠΣ) με τίτλο "Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων".

Τα συμμετέχοντα στο ΔΠΜΣ Τμήματα είναι:

  • Το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, όπου θα γίνονται τα μαθήματα (Επισπεύδον Τμήμα).
  • Η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
  • Το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και
  • Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το ΔΜΠΣ ξεκινά για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2015, και οι αιτήσεις για υποψηφιότητες θα συνεχίζονται καθόλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Τα μαθήματα θα γίνονται στο Α.Π.Θ. με διδάσκοντες από τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια, από άλλα Πανεπιστήμια της ημεδαπής και της αλλοδαπής, εξωτερικούς συνεργάτες, στελέχη της Πετρελαϊκής Βιομηχανίας (ΕΛΠΕ, Energean-Oil & Gas, κ.α.), με ειδικές διαλέξεις και εισηγήσεις σε εφαρμοσμένα αντικείμενα.

Στόχος του Διατμηματικού Προγράμματος Σπουδών είναι να δημιουργήσει αποφοίτους ικανούς να ανταποκριθούν σε διεθνές επίπεδο στις απαιτήσεις της Παγκόσμιας Πετρελαϊκής Βιομηχανίας και φυσικά να αποτελέσουν στελέχη στην νέα αναδυόμενη Ελληνική πετρελαϊκή αγορά εργασίας.

Τα μαθήματα παρέχουν μια ισορροπημένη γνώση τόσο σε θέματα γεωλογικής – γεωφυσικής έρευνας όσο και σε θέματα μηχανικής πετρελαίου και εξόρυξης, σε συνδυασμό με την οικονομική διάσταση της έρευνας και της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.

 Πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής στο ΔΜΠΣ στην ιστοσελίδα: http://hydrocarbons.geo.auth.gr

Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις και να πάρουν περισσότερες πληροφορίες από την Γραμματεία του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310 998450.

Οι αιτήσεις μπορούν να αποσταλούν και ταχυδρομικά στη διεύθυνση:

Γραμματεία Τμήματος Γεωλογίας

Σχολή Θετικών Επιστημών

Α.Π.Θ.

Πανεπιστημιούπολη, 54124,

Θεσσαλονίκη

Πληροφορίες:

Ανδρέας Γεωργακόπουλος  Καθηγητής Κοιτασματολογίας Πετρελαίου Α.Π.Θ.

Τηλ: +30 2310 998514

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Κωνσταντίνος. Αλμπανάκης Αν. Καθηγητής, Διευθυντής ΔΠΜΣ

Τηλ: +30 2310 998508

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

Πηγή: energypress.gr

 

 

 

 

Δημοφιλή άρθρα

Newsletter

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθαίνετε τα τελευταία νέα

Εισάγετε το email σας:

Οι επισκέπτες μας

Νίκος Λυγερός - Ελληνική καινοτομία.