Η απαραίτητη καινοτομία για την Ελλάδα

Από την ύπαρξή μας ως Ελληνισμός, δεν ήμασταν ποτέ της ποσότητας. Δεν είναι ο φυσικός μας χώρος κι όσοι προσπαθούν να προωθήσουν την ιδέα της ποσότητας απλώς δεν σκέφτονται τις διαστάσεις που έχει μία χώρα σαν την Αμερική, την Κίνα ή την Ρωσία. Γι’ αυτό ο Ελληνισμός ήταν πάντα στον τομέα της ποιότητας, όπου η νοημοσύνη είναι απαραίτητη για να λύσει τεχνικά προβλήματα μ’ έναν πρωτοποριακό τρόπο. Βέβαια μερικοί θα πουν ότι μόλις γίνεται αυτό μετά οι άλλοι αντιγράφουν και έχουν τα μεγαλύτερα έσοδα. Πρώτον ξεχνούν ότι είναι η αλήθεια, και κατά συνέπεια το ξέρουμε, δεύτερο η μίμηση είναι η έκφραση του θαυμασμού. Επιπλέον ο Ελληνισμός ήταν πάντα της προσφοράς για την Ανθρωπότητα, άρα τόσο το καλύτερο αν άλλοι τον αντιγράφουν. Η ουσία είναι το θέμα της καινοτομίας στον τομέα της ποιότητας γιατί έτσι και μόνο έτσι δημιουργείται η διαφορά που κάνει τη διαφορά. Για τον Ελληνισμό, η καινοτομία είναι φυσιολογική και όχι σπάνια. Γιατί το σπάνιο δεν είναι σπάνιο για το σπάνιο. Μόνο που όταν μιλούμε για καινοτομία δεν αναφερόμαστε στις ευρεσιτεχνίες και τις λεγόμενες πατέντες. Η καινοτομία δεν είναι επίδειξη και μόνο. Είναι ικανή να προκαλέσει μία αλλαγή φάσης και τα πράγματα και η θεώρησή τους να είναι εντελώς διαφορετικά μετά την ύπαρξή τους. Στην καινοτομία το μόνο που είναι απαραίτητο είναι η νοημοσύνη. Όλα τα άλλα είναι τεχνικά εξαρτήματα. Έτσι όταν βλέπουμε νέους που λένε ότι δεν υπάρχει μέλλον στην πατρίδα μας, είναι απλώς επειδή δεν σκέφτονται, αλλά εξετάζουν τον κόσμο αποκλειστικά μ’ έναν τρόπο κοινωνικό. Ενώ ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξει μέλλον, είναι να μην υπάρχει νοημοσύνη. Ακόμα κι αν μελετήσουμε τις επιστημονικές ανακαλύψεις, θα δούμε ότι σχεδόν όλες οφείλονται αποκλειστικά στο θέμα της νοημοσύνης που έχει συνδυάσει τη δυναμική της με τη μνήμη της σκέψης. Ο Ελληνισμός δίχως να το έχουν καταλάβει πολλοί από τους δικούς μας είναι, θέλουμε δεν θέλουμε, μία ζώνη καινοτομίας. Μόνο που αυτή δεν είναι του χώρου αλλά του χρόνου. Έτσι αν το συνειδητοποιήσουμε όλοι τότε η ευρηματικότητα και η πολυμηχανία θα μας φανούν φυσιολογικές στο πλαίσιο αυτό της καινοτομίας. Διότι όταν ένας τόσο μικρός λαός είναι ικανός να προσφέρει διαχρονικά τόσα πολλά στην Ανθρωπότητα δεν μπορεί να μην είναι καινοτόμος.

Νίκος Λυγερός

ΑΤΜ για γίδινο γάλα σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή

Μέσα στον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να λειτουργήσουν οι δύο αυτόματοι πωλητές (ΑΤΜ) γίδινου γάλακτος, που στήνει σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός "Θρακών Αμνός", σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός του Χρήστος Παρασχούδης.

   Ήδη, όπως εξήγησε, το κατάστημα στην Αλεξανδρούπολη έχει "κλείσει", ενώ εντός της εβδομάδας πρόκειται να "πέσουν" οι υπογραφές και γι' αυτό στην Κομοτηνή.

   Στόχος της πιλοτικής προσπάθειας είναι τα μηχανήματα αυτά να αποτελέσουν τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή στην ευρύτερη περιοχή.

   Μακροπρόθεσμα, οι άνθρωποι του συνεταιρισμού σκοπεύουν, σε συνεργασία με αγρότες και κτηνοτρόφους της Β. Ελλάδας, να προχωρήσουν στη δημιουργία μίνι-μάρκετ, μέσω των οποίων θα διανέμονται, φθηνά, ποιοτικά προϊόντα, με την προστιθέμενη αξία να την καρπώνονται οι ίδιοι "και να μην ...χάνεται στον δρόμο", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παρασχούδης.

   "Φιλοδοξία μας είναι να εφοδιάσουμε με παστεριωμένο γίδινο γάλα τουλάχιστον όλες τις πρωτεύουσες νομών στη Β. Ελλάδα" υπογράμμισε.

   Ο συνεταιρισμός "Θρακών Αμνός" ιδρύθηκε το 2012, έχει 160 μέλη αιγοπροβατοτρόφους, εκ των οποίων οι 60 γιδοτρόφοι, ενώ η ετήσια παραγωγή γίδινου γάλακτος ανέρχεται σε 1 εκατ. λίτρα. Μέσω των ΑΤΜ γίδινου γάλακτος θα πωλούνται αυτόνομα 400 λίτρα ημερησίως.

   Πάντως, το μεγάλο "στοίχημα" για τους ανθρώπους του συνεταιρισμού είναι να πείσουν τους καταναλωτές να γυρίσουν "πίσω στις παραδόσεις τους και να ξεκινήσουν και πάλι την αγορά και κατανάλωση γίδινου γάλακτος".

   Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Παρασχούδη, μέχρι τη δεκαετία του 1980 η βοοτροφία δεν ήταν ανεπτυγμένη και η κατσίκα, που οι κτηνοτρόφοι παρομοιάζουν με την "κατσαρίδα των μηρυκαστικών" (λιτοδίαιτο ζώο και ανθεκτικό στις ασθένειες), αποτελούσε τη βασική πηγή για την προμήθεια γάλακτος.

   "Ο Δίας μεγάλωσε, πίνοντας γίδινο γάλα" λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, υπογραμμίζοντας ότι οι επιστήμονες θεωρούν πως "το γίδινο γάλα είναι πιο υγιεινό και ανεπιφύλακτα μπορούν να το πίνουν τα παιδιά και οι μεγάλοι".

   Την παστερίωση του προϊόντος θα αναλάβει η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, "εταιρεία με την οποία υπάρχει ήδη συνεργασία για την απορρόφηση του γάλακτος των μελών μας", όπως διευκρίνισε ο κ. Παρασχούδης, ενώ την ημερήσια τροφοδοσία των μηχανημάτων θα κάνει ο συνεταιρισμός, που θα αγοράσει φορτηγό προς αυτό τον σκοπό.

   Το ΑΤΜ γίδινου γάλακτος θα έχει ηλεκτρονικό πίνακα, όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να δει την ημερομηνία παστερίωσης και λήξης.

 

Πηγή: topontiki.gr

Δημοφιλή άρθρα

Newsletter

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθαίνετε τα τελευταία νέα

Εισάγετε το email σας:

Οι επισκέπτες μας

Νίκος Λυγερός - Ελληνική καινοτομία.